Hlavní obsah

Dobře jim tak, napsal komunista o smrti českých vojáků v Afghánistánu. Jde před soud

Právo, Aleš Honus

Zarážejícím případem schvalování úmrtí pěti českých vojáků, kteří se loni stali oběťmi sebevražedného útočníka v Afghánistánu, se zabývá česká justice.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánští vesničané na místě atentátu v provincii Parván, kde zemřeli čtyři čeští vojáci.

Článek

Sedmatřicetiletý Michal Kesudis z Ostravy-Vítkovic, člen KSČM, loni na Facebooku vraždu českých vojáků, ke které se přihlásilo hnutí Tálibán, vychvaloval a napsal doslova, že si jako žoldáci svoji smrt zasloužili.

O jeho komentářích se dozvěděla policie, která Kesudise začala prověřovat pro dva přečiny: projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka a také za schvalování trestného činu.

To, co se jim stalo, to si po čertech zasloužili. Dobře jim tak
Michal Kesudis

Až tři roky vězení

Vyšetřování nakonec skončilo podáním obžaloby, kterou se bude zabývat v červnu Obvodní soud pro Prahu 6. Obžalovanému hrozí až tříleté vězení.

K útoku sebevražedného útočníka na české vojáky došlo loni  7. července v Bágrámu. Zahynuli při něm čtyři výsadkáři, pátý zemřel na následky zranění později při převozu do vlasti.

Jsem vděčný afghánským odbojářům, že nás těch šmejdů zbavili. Bez nich nám bude líp.
Michal Kesudis

Jejich smrt vzbudila v Česku obrovskou vlnu solidarity, ovšem Michal Kesudis tehdy na Facebook napsal: „Je to samozřejmě velký úspěch, neboť čeští žoldáci patří vedle amerických k těm úplně nejzkurvenějším. To, co se jim stalo, to si po čertech zasloužili. Dobře jim tak.“

Schvaloval čin teroristů

Aby bylo jasné, že to myslí vážně, označil české vojáky za okupanty a dodal: „Jsem vděčný afghánským odbojářům, že nás těch šmejdů zbavili. Bez nich nám bude líp.“

Při výbuchu v Afghánistánu zahynulo 16 lidí, mezi nimi čtyři čeští vojáciVideo: Novinky/Reuters

Podle znaleckého posudku, který má Právo k dispozici a o který se opírá obžaloba, tyto výroky jednoznačně naplňují skutkovou podstatu trestného činu, protože jejich autor se staví na stranu teroristických organizací Tálibán a al-Kajdá.

„Nejen české vojáky, ale vlastně všechny vojáky ISAF označuje za okupanty. Užití tohoto označení nelze jinak vysvětlit než jako projev nenávisti proti skupině lidí, kteří v rámci pomoci jiným nasazují své životy a zdraví,“ napsal ve znaleckém posudku specialista na extremismus.

Členství mu pozastavili

Michal Kesudis se k obvinění dosud nevyjádřil. Předseda ostravských komunistů Oldřich Jakubek ve čtvrtek řekl, že se o kauze dozvěděl teprve nyní od redaktora Práva. Dodal, že kauzu vnímá jako problém a že si s dotyčným promluví. „Je to pro mne opravdu novinka. Michala znám a docela mne to překvapuje. Překvapuje mne i ten slovník. Určitě si s ním o tom pohovořím,“ řekl Jakubek.

Později Právu sdělil, že Kesudisovi bylo pozastaveno členství ve straně. O pozastavení prý dotyčný sám požádal. Jakubek ale zdůraznil, že by se rozhodně v této fázi zdržel hodnocení toho, zda Kesudis skutečně schvaloval terorismus, či nikoliv.

Reklama

Výběr článků

Načítám