Hlavní obsah

Problémová dvojice jde do vězení, sousedům vyhrožovala useknutím hlavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Za házení dlažebních kostek a vyhrožování poslal ve čtvrtek Krajský soud v Plzni 20letého Davida Matuše na tři roky a Radka Matuše na čtyři roky do vězení. Muži ve Strýčkovicích na Domažlicku loni v březnu napadli sousedy.

Foto: Jan Švábek, Právo

Obvinění Radek a David Matušovi u krajského soudu v Plzni

Článek

Jejich jednání bylo podle soudu vedeno snahou přimět dva muže z obce, aby proti Davidovi a proti dalšímu členovi rodiny Ladislavu Matušovi nevypovídali v jiném případu násilí, který měl být projednáván týden po útoku u Okresního soudu v Domažlicích.

Rozsudek není pravomocný, neboť státní zástupkyně a Radek Matuš si ponechali lhůtu na rozhodnutí, David Matuš se vzdal práva na odvolání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Incident loni zvýšil napětí v malé obci, v níž členové rodiny Matušů údajně už delší dobu dělali problémy a podle některých místních lidí terorizovali ostatní. Policie tam musela posílit výkon služby.

Davida a Ladislava Matušovy už loni odsoudil domažlický soud na deset měsíců a na víc než dva roky vězení za to, že v září 2013 zmlátili dřevěným hranolem dalšího souseda, kopali do něj a vyhrožovali mu zabitím a zapálením domu.

Bránil se vzduchovkou 

Před tím, než se měl konat soud v této věci, zaútočil loni David a Radek s dlažebními kostkami a kameny na dům souseda. Pozdě večer 14. března se podle dnešního verdiktu vydal David, ozbrojený kuchyňským nožem, a Radek, nedávno propuštěný z delšího pobytu ve vězení, před dům dvaapadesátiletého muže. Házeli na něj kostky a kameny a pak vnikli i na dvůr, kde rozbili okna a další věci.

Při útoku vyhrožovali dvěma mužům zabitím a uříznutím hlavy. Muži se před nimi schovali, jeden z napadených použil na obranu vzduchovku. Obžaloba původně muže vinila z porušování domovní svobody, nebezpečného vyhrožování, výtržnictví a poškozování cizí věci. Vrchní soud ale poslal věc krajskému soudu, který nyní muže odsoudil kromě ostatních skutků za vydírání, nikoliv za nebezpečné vyhrožování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám