Hlavní obsah

Rathův propadlý majetek by asi koupili jeho příbuzní

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože oddálením verdiktu získal David Rath čas i pro případné odklánění majetku, který mu nebyl zajištěn soudem, předseda senátu Robert Pacovský zatím nepřikročil k dalšímu obstavování jeho nemovitostí.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath přichází k úternímu soudu.

Článek

„I v případě, že bychom nad tím uvažovali – čímž nechci nic naznačovat –, tak bychom to neventilovali,“ řekl Právu Pacovský.

Podle serveru iDnes už letos v lednu převedl svůj byt 2 + 1 na pražských Petřinách na firmu, kterou zastupuje jeho manželka Eva, za milión korun, přičemž obvyklá cena v této lokalitě by byla 2,5 až 3 milióny. V únoru pak prodal garsonku v Hostivici firmě své přítelkyně Renaty Horké za půl miliónu.

Žalobce Petr Jirát pro Ratha navrhuje vedle až dvanáctiletého trestu také propadnutí majetku, který mu byl zajištěn zhruba v hodnotě 25 miliónů korun. Obstaveny mu byly jeho podíly ve třech domech v Hostivici, další nemovitosti má v Praze, Mariánských Lázních, Roudnici nad Labem, Sušici u Dubé a ve Zbuzanech. Ve všech je však pouze spolumajitelem, ačkoli po dokončení dědického řízení po zemřelém otci Ratmírovi jeho podíly vzrostou.

Podle mluvčího Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Pavla Hortiga není snadné zpeněžit podíly v nemovitostech a obvykle je skoupí spolumajitelé, v Rathově případě tedy příbuzní. „Soud ještě neskončil a vůbec nevíme, zda nemovitosti státu propadnou,“ upozornil.

„Kdyby se tak stalo, pak bychom u nemovitostí zjistili obvyklou cenu na trhu a za tuto cenu podíl nabídli spolumajiteli. Když by nesouhlasil, vyhlásili bychom klasické výběrové řízení a transparentně to nabídli ke koupi,“ dodal mluvčí úřadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám