Hlavní obsah

Jen jsem mu chtěl koupit pivo, řekl soudu pobodaný. Útočník dostal dvanáct let

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Královéhradecký krajský soud v úterý potrestal již devětkrát trestaného recidivistu Karla Suchého (44) ze Svitav dvanácti lety vězení, když ho uznal vinným z pokusu vraždy. Loni 30. prosince krátce před půlnocí totiž ve svitavské restauraci U Vávrů napadl a pobodal o pět let staršího muže.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Invalidní důchodce Karel Suchý byl v minulosti už devětkrát trestaný.

Článek

Podle výroku trestního senátu se podařilo během hlavního líčení prokázat, že Suchý muže nejprve napadl v prostoru výčepního pultu a srazil ho na zem. Pak vytáhl nůž s 13 centimetrovou čepelí, který prý běžně nosí po kapsách, a bodl ho do hrudníku.

„Došlo k bodnému poranění bránice, tečnému poranění dolního pólu sleziny, poranění povrchových vrstev stěny tlustého střeva, krvácení do dutiny hrudní a masivnímu krvácení do dutiny břišní a do měkkých tkání v prostoru pobřišnice,“ stálo ve spisu.

Oba muži prý dříve bývali přátelé, pak se prý jejich názory rozešly. Dokonce už mezi nimi v minulosti došlo k napadení. „Ničím jsem ho neprovokoval. Jen jsem mu chtěl koupit pivo,“ řekl soudu poškozený s tím, že zakrátko mezi oběma došlo k hádce. I proto, že mu Suchý prý začal vyčítat, že jeho žena je Romka.

Útok si nepamatuje

I obžalovaný připustil, že svou oběť napadl. Nepamatuje si však, jak k tomu došlo, ani jak útok probíhal. Každopádně ale pobodaný nezemřel jen díky včasnému zásahu lékařů. „Kdyby sanitka nepřijela včas, nepřežil bych,“ poznamenal poškozený, kterému v nemocnici museli vyoperovat slezinu.

Suchý by měl podle vyneseného verdiktu zaplatit zdravotní pojišťovně téměř 75 tisíc korun. Poškozený po něm žádnou náhradu újmy nepožadoval. Rozsudek není dosud pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu k podání odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám