Hlavní obsah

Soud snížil trest muži za udupání druha jeho matky

Novinky, bad
Praha

Jedenadvacet let se na svobodu nepodívá Milan Vencour (34), který loni v srpnu k smrti ukopal a udupal dvaašedesátiletého druha své matky. Odvolací senát Vrchního soudu v Praze mu ve středu snížil původní pětadvacetiletý trest, když uznal námitky obhajoby, že Vencour nejednal z pomstychtivosti. Rozsudek tím nabyl právní moci.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Milan Vencour u pražského soudu

Článek

„Obžalovaný se jednání nedopustil z pomsty,“ zdůvodnil zmírnění trestu předsedající soudce Michal Hodoušek. Ve spisu podle něj pro to není dostatečný podklad. Vencour je tak odsouzený za vraždu zvlášť surovým způsobem. Českobudějovický krajský soud v březnovém rozsudku, proti kterému se Vencour odvolal, uvedl, že k vraždě došlo ze zavrženíhodné pohnutky.

Podle obžaloby totiž Vencour jednal z pomsty za to, že jej starší muž prý den předtím kopal. To ale Vrchní soud odmítl, když stejně jako sám Vencour připomněl, že za konfliktem bylo více hádek. „Začalo to tím, že obžalovaný poškozeného posílal pro alkoholické nápoje, což posléze poškozený odmítal,“ řekl Hodoušek.

„Praštil jsem ho, protože jsme se pohádali. Bylo toho víc,“ konstatoval suše Vencour. Podle znalců má Vencour impulsivní osobnost.

Vencour napadl druha své matky loni v srpnu v Borotíně na Táborsku po předchozí hádce. Nejprve na něj zaútočil fackami a pěstmi, když muž upadl na zem, začal do něj se slovy „Já tě dobiju!“ kopat a dupat na hlavu a hrudník. Sám Vencour u soudů tvrdil, že si vzpomíná pouze na to, že muže udeřil a pak už kvůli kombinaci léků a alkoholu neví nic.

Vrchní soud tak v rozsudku uznal jeden z argumentů obhajoby, která tvrdila, že Vencour útok neplánoval. Úmysl zabít je však podle soudu neoddiskutovatelný. „Musel si být vědom, a to je notoricky známá skutečnost, že když někomu dupnu na hlavu, tak mu můžu způsobit smrt,“ prohlásila státní zástupkyně Marcela Kratochvílová, která proti původnímu trestu neměla námitky.

Lidé se ho báli

Podle znalců je agresivita součástí Vencourovy osobnosti, což dokládá i jeho trestní rejstřík. Už byl souzen za ublížení na zdraví, kuplířství, loupež, nebezpečné vyhrožování a výtržnictví. Z necelých pětatřiceti let svého života strávil Vencour ve vězení devět a půl roku.

Podle svědků fyzicky napadal i svou matku a bývalou přítelkyni. Terčem jeho agresivity se stali také lidé žijící v Borotíně, kteří z něj měli strach. Vencour prý chodil po vesnici a říkal, že je všechny zabije a že mu to je jedno. Nikdy ve svém životě nepracoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám