Hlavní obsah

Ubili bezdomovce a vzali mu 80 korun. Soud jim potvrdil 16 let

– Praha • Aktualizováno

Za loňské brutální ubití bezdomovce v odstaveném vagónu na nádraží v Pardubicích si Jaroslav Šubrt a Miroslav Křemeňák odpykají 16 let vězení. Rozhodl o tom v úterý pražský vrchní soud. Rozsudek je pravomocný, lze proti němu podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případ se stal loni 12. listopadu. Oba muži byli podle spisu pod vlivem alkoholu a osmačtyřicetiletého bezdomovce napadli dvakrát. Nejprve jej zmlátili a odešli, když je napadený prosil, ať už ho nechají.

Později se za ním však vrátili a údery pěstí a kopy do hlavy, břicha nebo hrudníku své obětí způsobili závažná poranění vnitřních orgánů či zlomeniny. Muž čelil útoku podle spisu zhruba tři hodiny. Bezdomovci nepřivolali pomoc a ten později zraněním podlehl.

Obžalovaní pak muži podle spisu vzali 80 korun, mobilní telefon a staré hodinky. Oba muži se na policii k činu přiznali. Jejich výpovědi se ale lišily v tom, že každý svaloval větší část viny na toho druhého. "Nebylo nám prokázáno, že jsme vrahové a loupežníci," prohlásil v úterý před soudem Křemeňák. Také uvedl, že nikoho nezabil, a s trestem nesouhlasil.

Měl jen loupit

Odsouzení za vraždu se nelíbilo ani Šubrtovi, který tvrdil, že od bezdomovce chtěli pouze získat peníze, které jim dlužil. Advokát Křemeňáka po odvolacím soudu chtěl, aby byl jeho klient přeřazen do mírnějšího typu věznice. S uloženým trestem jinak v podstatě souhlasil. Šubrtova advokátka zase požadovala, aby nebyl odsouzen za vraždu, ale pouze za loupež.

Odvolací soud se však ztotožnil se závěry Krajského soudu v Hradci Králové a potvrdil oběma mužům tresty za trýznivou vraždu a loupež. Jediný rozdíl proti původnímu rozsudku udělal v tom, že Šubrtovi zmírnil trest o jeden rok vězení.

Podle původního rozsudku mu totiž přitížilo, že je recidivista, který strávil velkou část života ve vězení a navíc byl v podmínce. Podle odvolacího soudu ale měl na napadení muže menší podíl než jeho komplic. "Za spravedlivé a vyvážené považuje odvolací soud, aby byl oběma obžalovaným uložen rovnocenný trest," vysvětlil předseda trestního senátu Martin Zelenka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám