Hlavní obsah

Exhejtman Rath hraje u soudu o čas, může mezitím odklánět majetek

Právo, Josef Koukal, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za peripetiemi s vypovězením spolupráce dosavadních advokátů exhejtmana Davida Ratha může být podle jeho žalobce Petra Jiráta snaha o další protahování hlavního líčení. Soud totiž musí novému advokátovi poskytnout čas na prostudování spisu, což může v takto složité kauze trvat týdny.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath u Krajského soudu v Praze

Článek

Státní zástupce přitom navrhl soudci Robertu Pacovskému jako součást trestu vedle 9–12letého vězení propadnutí Rathova zajištěného majetku.

Rath však může až do vynesení pravomocného rozsudku volně nakládat se zbytkem nemovitostí a majetkových podílů, které mu zatím zůstaly. Hrozí proto, že se je pokusí převést na jiné majitele.

Rath celkově spoluvlastní osm nemovitostí, nakládat ale nesmí na základě dřívějších rozhodnutí policie pouze se svými podíly na třech domech v Hostivici, s ostatními nemovitostmi může zacházet zcela volně. Vedle toho policie zajistila i 15 miliónů, které se našly u něj doma v hotovosti, a téměř milión a půl ve valutách.

Zatím má volné ruce

Hodnota obstaveného majetku odpovídá zhruba 25 miliónům, tedy možné náhradě výnosů z trestné činnosti. Jinak řečeno možných úplatků, které podle Jiráta Rath převzal. „Co není zajištěno, by teoreticky vzato mohl začít někam ulívat,“ řekl Jirát už dříve serveru Lidovky.cz.

„Teoreticky to možné je,“ připustila v pondělí mluvčí středočeského krajského soudu Zuzana Steinerová.

Neobstavené nemovitosti
Byt v pražských Vokovicích
spoluvlastnictví s bratrem a otcem, Rath vlastní jednu šestinu
Byt s garáží v Mariánských Lázních
spoluvlastnictví s bratrem a otcem, Rath vlastní jednu šestinu
Rodinný dům s restaurací v Roudnici nad Labem
spoluvlastnictví s bratrem a otcem, Rath vlastní jednu třetinu
Statek v Sušici u Dubé
spoluvlastnictví s bratrem a otcem, Rath vlastní jednu šestinu
Rodinný dům ve Zbuzanech
spoluvlastnictví s bratrem, Rath vlastní jednu polovinu

O zajištění zbývajících Rathových nemovitostí by mohl rozhodnout soudce Pacovský, a to kdykoli během hlavního líčení. Podle Steinerové však k tomu soudce zatím nepřistoupil. „Žádný nový procesní postup v této věci neproběhl,“ dodala k tomu mluvčí.

Odstartoval změny ve vlastnictví 

Podle náměstka olomouckého vrchního státního zastupitelství Petra Šeredy může o obstavení majetku soudce rozhodnout i před případným rozsudkem a v potaz by měl brát také skutečnost, zda se obžalovaný nesnaží svých vlastnických podílů narychlo zbavit.

Vlastnický podíl ve firmě
Firma provozující restauraci v Roudnici nad Labem 4R s. r. o.
spoluvlastnictví s bratrem a otcem, David Rath vlastní 30 procent

A přesně to Rath nedávno alespoň zčásti udělal. Firmě Citadela, patřící jeho životní partnerce Renatě Horké, totiž podle MF Dnes za velmi nízkou cenu půl miliónu korun prodal letos v únoru garsonku v Hostivici, kterou koupil v roce 2010.

Příslušnou smlouvu Rath podepisoval sám sobě. Ve společnosti totiž působí jako jednatel, a má tak podpisové právo. Soud už nicméně na tento majetek nedosáhne, protože Rath nemá ve firmě žádný majetkový podíl.

Rathův majetek: obstavené nemovitosti
Rodinný dům v Hostivici, ve kterém Rath bydlí spolu s Horkou
spoluvlastnictví s partnerkou Renatou Horkou, Rath vlastní polovinu
Dům v Hostivici s restaurací Citadela
spoluvlastnictví s partnerkou Renatou Horkou, Rath vlastní polovinu
Rodinný dům v Hostivici, ve kterém Rath bydlí s manželkou Evou
spoluvlastnictví s bratrem a zemřelým otcem, vlastní jednu šestinu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám