Hlavní obsah

Cyklista spadl na hlavu, pak nadýchal 4,5 promile

Právo, pko
Břeclav

K nehodě cyklisty spěchali o víkendu policisté a záchranáři v Lanžhotě na Břeclavsku. Čtyřiatřicetiletý muž tam nezvládl svůj bicykl, upadl na silnici a poranil si hlavu. Příčina nehody byla nasnadě, cyklista totiž ještě předtím, než ho záchranáři odvezli do nemocnice, nadýchal 4,52 promile.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Muž se ani nesnažil zapírat a překvapeným strážcům zákona přiznal, že celý večer vesele střídal pivo s lihovinami. Je proto podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, případně z přestupku, za který mu ve správním řízení hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

Cyklista neměl při jízdě helmu.

Policisté v souvislosti s tímto případem varují, že alkohol nepatří nejen za volant, ale ani za řídítka. „Cyklisté jsou také řidiči, i když nemotorových vozidel. Platí pro ně zákonem stanovené povinnosti a jednou z nich je právě vyhnout se alkoholickým nápojům,” upozornila policejní mluvčí Kamila Haraštová.

„Alkoholem ovlivněný cyklista reaguje pomaleji a má samozřejmě zhoršené reakce a odhad vzdálenosti. Po požití několika skleniček ostřejšího moku dochází navíc k poruše rovnováhy, což může na silnici znamenat velké riziko,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám