Hlavní obsah

Recidivista přepadl večerku a ukradl několik stokorun, dostal sedm let vězení

Novinky, bad
Praha

Čtyři dobíjecí karty celkem za tisícovku a 626 korun. Za takový lup si v pátek vysloužil recidivista Jaroslav Kuchař (44) z Kladna od Krajského soudu v Praze sedm let žaláře. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na případné odvolání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Do té doby šestnáctkrát odsouzený zloděj a lupič Kuchař vykradl letos v lednu kladenskou večerku. Nejprve se tvářil, že si chce koupit lahev whisky a vodky, ale jakmile se prodavačka sklonila ke kase, aby alkohol namarkovala, zaútočil na ni  plnou lahví piva. „Obžalovaný šel do prodejny s tím, že bude krást nebo loupit. Rozhodně neměl v úmyslu platit,“ prohlásila soudkyně Eva Miláčková.

Podle ní si Kuchař v podstatě vydělává krádežemi a loupežemi, proto zvolila trest v horní polovině zákonné trestní sazby.

Kuchař při přepadení večerky prodavačku minimálně dvakrát udeřil do hlavy tak, že se pivní lahev rozbila, poté oběhl pult a pokračoval v útoku. Kuchař se snažil ženu odtáhnout do příručního skladu, prodavačka se ale nedala a aktivně se bránila, taktéž lahví alkoholu.

Po několika okamžicích se jí podařilo z prodejny utéci za roh, kde zazvonila na majitele večerky. Kuchař se mezitím zmocnil kasy a utekl. Policie ho v podstatě bezprostředně poté zadržela v nedaleké hospodě. U sebe měl 626 korun a dobíjecí karty.

Loupil v den svého odsouzení

Podle obžaloby ale v kase bylo minimálně osm tisíc. Prodavačka prohlásila, že tam měla celodenní tržbu, minimálně deset tisíc korun. Tolik peněz ale u sebe Kuchař neměl. „Prodejna byla po kratší dobu zcela nezajištěná,“ uvedla Miláčková s tím, že pokud tam bylo více peněz, mohl je vzít někdo jiný, proto Kuchaře odsoudila za loupež „minimálně 626 korun“.

Kuchařovi hrozil i trest za pokus o těžké ublížení na zdraví, žalobce Zdeněk Čermák ale po vyslechnutí soudního znalce od této kvalifikace upustil. „Úder plnou lahví není způsobilý způsobit těžší zranění,“ řekl znalec z oboru soudního lékařství Miloš Sokol.

Kuchař se sice přiznal, že chtěl ukrást kasu, prohlásil ale, že to byla žena, kdo jej první napadl. To pro soud ale nemělo žádnou váhu. „I kdyby fyzický útok zahájila poškozená, obžalovanému nic nebránilo upustit od dalšího jednání a z prodejny utéci,“ odmítla obhajobu Miláčková.

„Chci jenom dodat, že mě mrzí, co se stalo. Lituji toho. Rozhodně jsem nechtěl páchat násilí,” kál se u soudu Kuchař.

Reklama

Výběr článků

Načítám