Hlavní obsah

Policistovi, který zbrzdil zákrok proti střelci v Uherském Brodě, snížili plat

Právo, Aleš Fuksa
Zlín
Aktualizováno

Na maximální možnou délku tří měsíců má snížený svůj plat vedoucí policejního operačního střediska ve Zlíně. Jeden z jeho podřízených dostal služební napomenutí. Právo o tom informoval krajský policejní mluvčí Pavel Benedikt Stránský.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policie okolí restaurace uzavřela. Archivní foto

Článek

Oba policisté měli podle odboru vnitřní kontroly Policie ČR pochybit při náročném zásahu na brutálního střelce Zdeňka Kováře v Uherském Brodě, který koncem února zastřelil osm lidí a poté i sebe.

„Šlo o komunikaci operačního střediska směrem k policejním hlídkám. Rozhodně tam ale nedošlo k určitému prodlení nebo zdržení. Spíš o to, že v určitý okamžik převzal řízení případu na operačním středisku někdo, kdo neměl,“ řekl Právu Stránský.

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v Uherském BroděVideo: Pro Novinky Lukáš Jurčička, Novinky

Důstojník, kterému byl na tři měsíce snížen plat, měl zpochybnit plán policistů proti střelci na místě zakročit.

Rozhodnutí nabylo právní moci

Srážka ze mzdy může u policistů dosáhnout maximálně 25 procent z platu na dobu nejvýše tří měsíců. „Policisté trest přijali, neodvolali se. Trest tak nabyl právní moci,“ poznamenal Stránský.

Podle šéfa krajské policie Jaromíra Tkadlečka nemělo jejich kázeňské pochybení vliv na životy obětí.

Takzvaný brodský kat 24. února zastřelil osm nic netušících lidí, kteří byli v době oběda v restauraci Družba. Poté zamířil zbraň proti sobě a zastřelil se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám