Hlavní obsah

Vrchní soud snížil o deset let trest muži, který zavraždil matku

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na 20 let za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci Leopolda Ťuku (59) ze Štarnova na Olomoucku za to, že zavraždil svou matku (80). O deset let mu tak snížil výjimečný trest, který obžalovanému uložil senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě letos 28. ledna a proti kterému se vrah odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Leopold Ťuka u olomouckého krajského soudu.

Článek

„Pro uložení výjimečného trestu nebyly splněny podmínky. Ťuka si při vraždě nepočínal brutálně a vyloučena podle znalců není ani jeho resocializace, byť především kvůli nadměrnému požívání alkoholu je snížená. Trest, který jsme mu vyměřili nyní, je na samé horní hranici zákonné sazby a podle našeho názoru je přiměřený,“ vysvětlil mluvčí olomouckého VS Vladimír Lichnovský.

Ťuka, notně posílený alkoholem, na matku zaútočil předloni 2. listopadu ve Štarnově poté, co mu vyčítala jeho nevhodné chování. Ve chvíli, kdy k němu byla otočena bokem, jí nelegálně drženou pistolí prostřelil hlavu. Žena zraněním na místě podlehla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Byl tam stín, já se lekl, pistole šla nahoru, vyšla rána, ani nevím jak, pak jsem uviděl matku.
odsouzený

Obžalovaný přiznal, že matku zabil, zdůraznil však, že neúmyslně. „Ten den jsem byl na fotbale, kde jsem vypil pleskačku slivovice. Poté jsem byl v hospodě na pivu. Po návratu, určitě to bylo po třiadvacáté hodině, jsem šel na záchod.

Bál se Romů

Jak jsem tam trůnil, slyšel jsem bouchání sklenic, hrnků, zkrátka rámus. Chytl jsem pistoli, kterou jsem měl ve skříňce v předsíni, věděl jsem, že je nabitá, ale také zajištěná, a šel jsem se podívat do kuchyně, co tam je. Byl tam stín, já se lekl, pistole šla nahoru, vyšla rána, ani nevím jak, pak jsem uviděl matku, jak leží v kaluži krve, a hned mi bylo jasné, že je zle. Střílet jsem ale nechtěl,“ tvrdil Ťuka, který byl v minulosti kvůli násilí na matce několikrát policií šetřen.

Pistoli měl prý nabitou proto, že se bál Romů. „Myslím čtyřikrát jsem je načapal, jak u mě kradou,“ konstatoval a dodal, že zbraň stejně jako další dvě – kulovnice a malorážka – a střelivo, které u něho policisté našli, patřily jeho zesnulému otci, jenž byl myslivcem.

Muž byl za stejný trestný čin odsouzen už i v roce 1987. Tehdy usmrtil nožem svoji manželku, za což dostal 12,5 roku vězení. Z výkonu tohoto trestu byl podmíněně propuštěn 24. května 1995.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám