Hlavní obsah

Za výbuch domu mohou chorvatští mafiáni, pokoušeli se o pojistný podvod

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín
Aktualizováno

Lidské ostatky, které byly na konci dubna nalezeny v sutinách vybuchlého rodinného domu v Šenově u Nového Jičína, skutečně patří dvěma hledaným mužům chorvatské státní příslušnosti s vazbami na balkánské podsvětí. Výbuch byl způsoben úmyslně se snahou spáchat pojistný podvod. Potvrdila to policie na základě výsledků pitvy.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

V lednu prohledávali trosky vily hasiči.

Článek

Dům explodoval už v lednu, těla v něm ale byla nalezena až mnohem později, protože dům bylo nutné před důkladnou prohlídkou staticky zabezpečit. Chorvatský deník Jutarnij list už minulý pátek informoval, že by mohlo jít o dva muže spojené s kontroverzním podnikatelem nedávno zavražděným v Záhřebu. Česká policie to nyní potvrdila.

V domě bydlel podnikatel z Balkánu, který provozoval výherní automaty. V poslední době ale měl prý finanční problémy a domu hrozila exekuce. Proto podle policie majitel domu vymyslel pojistný podvod.

„Muž na podzim minulého roku přepojistil dům na částku 63 miliónů. Pravděpodobně se dvěma spolupachateli inicioval výbuch,“ řekl krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Zemřel Indián a Djoli

Dva spolupachatelé v domě zahynuli, hlavní pachatel přežil, ovšem policii žádné informace o tom, že by se v domě měli nacházet dva komplici, nedal. Těla byla nalezena až v dubnu, přičemž policie mezitím na základě spolupráce s chorvatskou stranou pojala podezření, že by se v sutinách mohli dva pohřešovaní nalézat. Chorvat mezitím začal po pojišťovně vymáhat škodu. „Poté, co došlo k destrukci, uplatnil škodu u pojišťovny,“ řekl policista.

Muž je obviněn jak z pojistného podvodu, tak i z trestného činu neposkytnutí pomoci. Vyšetřován je na svobodě. „Návrh na vzetí do vazby nebyl soudem akceptován,“ řekl Kužel.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Při výbuchu se rozbilo mnoho oken ve vile.

Podle informací chorvatského deníku Jutarnji list mrtvými jsou pravděpodobně Branko Katušić zvaný Indián a Branko Mraković zvaný Djoli. Deník už před dvěma měsíci napsal, že zmizeli v oblasti kolem domu, který v lednu explodoval u Nového Jičína.

Známého zavraždili

Oba prý společně odjeli ze Záhřebu do Česka v den výbuchu a jejich rodiny o několik dní později ohlásily jejich pohřešování. Chorvatská policie je měla od té doby na seznamu nezvěstných osob a pátrala po nich.

Katušić a Mraković byli podle listu známí a údajně i spolupracovníci Vinka Žuljoviče Klici, který byl předminulou neděli zavražděn na předměstí chorvatské metropole. Tento muž byl podle chorvatských médií spojován s kriminálním podsvětím a jeho aktivity údajně sahaly i do Česka. Byl rovněž vyšetřován kvůli podezření z účasti na válečných zločinech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám