Hlavní obsah

Zlínský soud uložil sedmi aktérům kauzy metanol 5,5 až devět let vězení

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Výrazně nižší než původní tresty uložil ve středu Krajský soud ve Zlíně sedmi obžalovaným v metanolové kauze, kvůli které po požití alkoholu s jedovatou příměsí zemřelo kolem pěti desítek lidí. Za ohrožování zdraví závadnými potravinami dostali tresty ve výši 5,5 až devět let vězení.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zleva Robert Sedlařík, Martin Jirout a Martin Cekota

Článek

Loni v květnu stejný soud označil počínání obžalovaných jako obecné ohrožení a tresty vyměřil od osmi do 21 let. Olomoucký vrchní soud po jejich odvolání rozsudek zrušil a věc vrátil do Zlína.

Nejvyšší, devítiletý trest, soud uložil Martinu Jiroutovi z Trutnovska, který byl obžalován z obecného ohrožení. Jirout distribuoval otrávený alkohol na Jičínsko a na Ostravsko. Podle státního zástupce Romana Kafky je jeho jednání na hraně úmyslného obecného ohrožení. Loni soud Jiroutovi, jemuž hrozilo 12 až 20 let i výjimečný trest, uložil 16 let.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

K hlavnímu líčení se coby svědek dostavil i svědek Viktor Koláček, majitel likérky VaPa Drink

Šest mužů bylo obžalováno z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Pět z nich čelilo sazbě pět až 12 let. Alexander Jordán a Martin Cekota ze Zlína dostali loni 13 let a 13,5 roku, ve středu soud uložil Jordánovi osmiletý trest a Cekotovi osm let a jeden měsíc.

Další Zlíňan Aleš Svoboda minule dostal 12 let, nyní ho soud poslal za mříže na 5,5 roku. Svoboda trest stejně jako státní zástupce přijal, je tak pravomocný.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zleva Libor Vanderka, Alexandr Jordán a Aleš Svoboda

Jordán údajně převzal od hlavního distributora Jiřího Vaculy otrávenou směs, z níž Svoboda vyrobil alkohol a dodal provozovateli večerky na zlínském sídlišti Jižní Svahy Cekotovi. Tři lidé po vypití tohoto alkoholu zemřeli.

Zákaz činnosti

Trest 8,5 roku uložil zlínský soud jednateli firmy Vapa Drink Viktoru Koláčkovi z Týna nad Bečvou a na stejnou dobu poslal do vězení podnikatele z Bystřice pod Hostýnem Libora Vanderku.

Koláček přitom loni dostal 21 let a Vanderka 20,5 roku. Koláček údajně převzal 2000 litrů směsi, ze které vyrobil závadný alkohol. Většinu odebral Robert Sedlařík, majitel firmy Verdana, která byla výhradním distributorem Likérky Drak.

OdsouzenýNynější trestLoňský trest
Martin Jirout9 let16 let
Viktor Koláček8,5 roku21 let
Libor Vanderka8,5 roku20,5 let
Alexander Jordán8 let13 roku
Martin Cekota8 let13,5 roku
Aleš Svoboda5,5 roku12 let
Robert Sedlařík5,5 roku8 let

Díky zásahu policie se ale ke spotřebiteli alkohol s jedovatým metanolem nedostal. Další alkohol, který Koláček vyrobil, Vanderka podle Kafky dodal do Čech, kde po jeho vypití zemřeli dva lidé.

Sedlaříkovi hrozilo až osm let vězení. Osm let mu zlínský soud uložil loni, dnes však dostal i za daňový únik souhrnný trest o délce 5,5 roku. Sedlařík stejně jako Svoboda s trestem souhlasil, ten tak nabyl právní moci.

Soud navíc všem sedmi mužům zakázal činnost v obchodování s alkoholickými nápoji.

Sedlařík se málem rozplakal

Před soudem si verdikt vyslechli pouze Aleš Svoboda, stíhaný na svobodě a Robert Sedlařík, kterého přivedla eskorta z vězení, kde si odpykává pětiletý trest za daňový únik. Svoboda přijal trest s povzdechem a pohledem namířeným do země, Sedlařík viditelně s pohnutím, rozechvělou bradou a výrazem blízkým slzám.

„Nadále zastáváme názor, že jednání obžalovaných neslo znaky obecného ohrožení, je tu však závazný právní názor odvolacího soudu,“ uvedl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Radomír Koudela. Právní kvalifikace se tak pro obžalované stala příznivější.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Robert Sedlařík ve středu u Krajského soudu ve Zlíně

Koudela také vysvětlil, že soud vzal výrazně v úvahu postoj jednotlivých obžalovaných k projednávání věci a jejich ochotě spolupracovat. Obžalovaný Svoboda tak vyšel s trestem při dolní hranici.

Ohrozili desítky tisíc lidí

V samotném rozsudku soudce předtím citoval vyjádření znalců a výsledky vyšetřování, podle nichž jednání obžalovaných vedlo k úmrtím nebo poškozením zdraví mnoha lidí, často s trvalými následky. Množství alkoholu s jedovatou příměsí přitom bylo hrozbou až pro desítky tisíc lidí, pokud by se dostalo do další distribuce.

Metanolová aféra začala 3. září 2012. Obžaloba hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím.

Hlavním míchačům směsi Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi vrchní soud potvrdil pravomocně za obecné ohrožení doživotní trest, patnáctiletý trest přijal hlavní distributor otrávené směsi Vacula. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám