Hlavní obsah

Věznice ve Všehrdech: násilí na mladistvých tu ještě loni bylo běžné

Právo, Jindřich Ginter
Všehrdy

Neslavně se do historie našeho vězeňství zapsal sektor pro mladistvé ve Věznici Všehrdy na Chomutovsku. Delegace evropského výboru proti mučení ze Štrasburku totiž zjistila, že až do loňska zde dozorci rozdávali vězňům mladším osmnácti let facky a rány pěstí, aby si zjednali pořádek a vynutili disciplínu.

Foto: Právo

Věznice pro mladistvé ve Všehrdech

Článek

Osmnáct dozorců bylo poté v tichosti přesunuto jinam. Ředitel věznice Jiří Šrajber kvůli tomu loni v září rezignoval. Žádný ze strážných dosud nebyl z ničeho obviněn.

Případy čtyř z nich se stále zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Zarážející je především to, že desítky předchozích kontrol státním zástupcem vždy vyzněly tak, že se v oddělení pro mladistvé nic moc neděje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Taková byla i první reakce českých úřadů na zjištění výboru, než byly donuceny věc skutečně hloubkově prošetřit.

Bití na celách i ve skladu

O neadekvátním zacházení s mladistvými vězni ve Všehrdech informoval naši vládu Evropský výbor pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (CPT) ve své zprávě datované k 31. březnu letošního roku. Šetření v našich věznicích prováděl loni. Právo má zprávu k dispozici.

Většinou k hrubému zacházení docházelo v celách pro mladistvé nebo ve skladovací místnosti
zpráva evropského výboru

„Pokud jde o mladistvé, vyjadřuje výbor CPT závažné znepokojení ohledně četnosti obvinění ze špatného fyzického zacházení, jako jsou facky a rány pěstí, u mladistvých odsouzených ve Věznici Všehrdy,“ konstatuje ve své zprávě CPT.

„Po opakovaných žádostech Výboru CPT o provedení rychlého, nezávislého a důkladného přezkoumání těchto obvinění informovaly české úřady výbor, že byl ředitel věznice propuštěn a že proti několika vězeňským dozorcům a vedoucím členům personálu bylo zahájeno disciplinární a trestní řízení,“ píše se v ní dále.

V době prověrky si ve Všehrdech odpykávalo svůj trest 22 mladistvých vězňů.

„Většinou k hrubému zacházení docházelo v celách pro mladistvé nebo ve skladovací místnosti. Jeden mladistvý uvedl, že byl bit jedním konkrétním vězeňským dozorcem téměř pokaždé, když měl tento vězeňský dozorce službu,“ uvádí zpráva.

Delegace rovněž nabyla dojmu, že špatné fyzické zacházení a vyhrožování tímto zacházením byly při zacházení s mladistvými běžné, „a vnímala atmosféru v jednotce pro mladistvé jako plnou obav“.

Po první šťáře bylo ještě hůře

Dále bylo podle ní znepokojující, že nejméně jednomu mladistvému bylo ze strany vězeňského personálu zřejmě vyhrožováno odplatou ihned poté, co mluvil s delegací, pokud by si jejím členům stěžoval.

„Celkově informace získané během návštěvy naznačovaly, že se situace mladistvých odsouzených ve Věznici Všehrdy, pokud jde o zacházení ze strany zaměstnanců, od návštěvy z roku 2010 zhoršila,“ dodal CPT.

Vězeňská služba se hájila tím, že kontrolu dodržování práv odsouzených osob provádí dohlížející státní zástupce, který během svých pravidelných návštěv neshledal v příslušném případě žádné pochybení vězeňské služby.

Obavy Výboru CPT to nerozptýlilo. Požadoval zvláštní prošetření – věc se dostala na stůl znovu státnímu zastupitelství, ale i generálnímu ředitelství vězeňské služby a Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Státní zástupce změnil názor poté, co vězně vyslechl bez přítomnosti vězeňského personálu, a ujistil je, že protokol z výslechů se k dozorcům nedostane.

„Šetření potvrdila podezření na protiprávní chování členů vězeňské služby. Státní zástupce okamžitě vydal 16 vězeňským dozorcům zákaz přímého kontaktu s mladistvými,“ stojí ve zprávě.

Poté byli odstaveni ještě další dva. Měsíc po rezignaci ředitele věznice skončil loni v říjnu i jeho první náměstek a vedoucí oddělení výkonu trestu.

Šéf VS: Přístup jsme změnili

Vše se před širokou veřejností víceméně ututlalo, o podezření na šikanu proběhly jen zastrčené zprávy pouze v rámci ústeckého regionu.

Současný ředitel vězeňské služby Pavel Ondrášek tvrdí, že kvůli zmíněným případům hrubého zacházení s mladistvými úřad přijal řadu organizačních a bezpečnostních opatření.

„Týkají se zejména vnitřního chodu věznic, předávání informací a včasného zachycení výskytu násilí. Vzhledem k bezpečnostnímu charakteru nelze přijatá opatření blíže komentovat,“ vzkázal Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám