Hlavní obsah

Minimálně devět let a zkonfiskovat všechen majetek a milióny. Žalobce navrhuje trest pro Ratha

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Státní zástupce Petr Jirát navrhl pro exhejtmana Davida Ratha trest devíti až 12 let vězení a propadnutí veškerého majetku. Pro Luciu Novanskou požaduje trest v rozmezí pěti až šesti let a miliónovou pokutu. Rathovu vinu má za prokázanou.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath u Krajského soudu v Praze

Článek

Jirát by podle svých slov Ratha rád viděl ve věznici se zvýšenou ostrahou. „Třeba Valdice,” nadhodil žalobce, nicméně vzhledem ke kvalifikaci trestného činu se spokojí i s mírnějším vězením s ostrahou.

„Nebylo pro mě překvapením, že přišel s takovým spektakulárním návrhem, to je od počátku v podstatě naplánováno, takže tři roky je jasné, že s něčím takovým přijde,“ komentoval Jirátův návrh na trest Rath.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Obžaloba příliš neprokazuje vinu. Devadesát procent toho, co pan státní zástupce říkal, byly jeho domněnky a hypotézy a dá se říct až takové fantasmagorické dedukce. Důkazů předložil naprosté minimum,” pokračoval bývalý hejtman.

Rath: jako inkvizice

„Pracuje formou inkvizice, řeknu příklad: Plivla na hostii a přišla bouřka, takže musí být vinna, protože když znesvětila hostii, tak určitě přivolala bouřku s krupobitím. Takže takovýmto způsobem bohužel obžaloba funguje a pracuje,“ zakončil Rath.

Jirát s takovými výpady počítá. „Bude (Rathova závěrečná řeč) jistě velmi dlouhá a bude se mě snažit rozcupovat na mraky,“ je připravený Jirát.

Rath je obžalovaný z přijetí úplatků, za což mu jako tehdy úřední osobě hrozí až dvanáct let vězení. Lucia Novanské, která měla organizovat manipulaci s veřejnými zakázkami, navrhnul Jirát pět až šest let vězení a peněžitý trest milión korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Státní zástupce Petr Jirát

Podle Jiráta je Rathova míra společenské škodlivosti velmi vysoká, jednání, kterého se měl dopustit, má za příčinu ztrátu důvěry společnosti ve veřejné funkce. Rath byl v době údajného páchání trestného činu jak hejtmanem Středočeského kraje, tak i poslancem.

„Chtěl bych zdůraznit, že po provedeném dokazování považuji vinu obou obžalovaných za prokázanou,“ zahájil svou závěrečnou řeč Jirát. Námitky obhajoby, že užití prostorových odposlechů je nezákonné, považuje za neoprávněné.

David Rath o svém zranění a průběhu soudního líčeníVideo: Novinky

Jirát také zopakoval, že základním jádrem organizované skupiny pachatelů byli doktorka Kottová, doktor Kott, David Rath v součinnosti s Lucií Novanskou.

Doktor Rath věděl o tom, jaké zakázky budou realizovány, a sám rozhodoval o tom, kdo kterou zakázku dostane, a za to bral úplatky
Petr Jirát, státní zástupce

Podle žalobce spočívala Rathova role v tom, že schvaloval, jaké materiály k veřejným zakázkám byly předkládány Radě Středočeského kraje. „Doktor Rath věděl o tom, jaké zakázky budou realizovány, a sám rozhodoval o tom, kdo kterou zakázku dostane, a za to bral úplatky,“ má jasno Jirát.

Foto: Petr Horník, Právo

Lucia Novanská

Novanská pak měla organizovat manipulaci s jednotlivými tendry. „Role obžalované Novanské spočívala v tom, že umožnila soutěžiteli upravit si zadávací dokumentaci tak, aby vybranému soutěžiteli vyhovovala,“ řekl Jirát.

Jirát se postupně věnoval jednotlivým zakázkám, které měly být zmanipulovány. Výpověď spolupracující obžalované podnikatelky Ivany Salačové je pro Jiráta zásadní.

„Detailně popsala spolupráci mezi ní, ing. Kovandou (manažer stavební firmy Pohl, odsouzený k tříleté podmínce, pozn. red.), doktorkou Pancovou a obžalovanou Novanskou,“ uvedl k zakázce na opravu hostivického gymnázia Jirát. Novanská podle něj dostala za vytvoření zadávací dokumentace k této zakázce 200 tisíc korun jako úplatek.

Jirát: Na tolik omítky nemá zámek dost zdí

Buštěhradský zámek se dal podle znalce opravit za 161 miliónů včetně DPH. To by ale podle Jiráta znamenalo úplatek „pouze“ 15 miliónů korun. Proto prý Kottovi s Rathem uměle navýšili rozpočet na zhruba 200 miliónů, aby dosáhli na požadovaný úplatek ve výši 24 miliónů korun.

„Tolik zdí buštěhradský zámek nemá, kolik metrů omítek bylo v rozpočtu uvedeno,“ konstatoval Jirát.

Úplatek byl prý vždy zahrnut do vysoutěžené ceny, čímž se podle Jiráta vyvrací obhajoba Ratha, který u soudu tvrdil, že zakázky nemohly být předražené. Jednak prý kvůli několikanásobné kontrole, ale i kvůli tomu, že některé zakázky byly pro vybrané firmy ztrátové. „Obžalovaný Rath má podle mého názoru smůlu, jím stokrát opakovaná lež se nemůže stát pravdou,“ komentoval Jirát.

Rath si ještě na samém začátku jednání vzal slovo. „Chtěl bych konstatovat, že ani dnes se necítím dobře, jsem tady proti doporučení ošetřujícího lékaře. Ze včerejšího jednání si moc nepamatuji, myslím, že to bylo dílem silnou medikací,“ prohlásil Rath.

Pro předsedu senátu Roberta Pacovského šlo ale pouze o formalitu do soudního protokolu. „Soud má za to, že pan obžalovaný je schopen účastnit se hlavního líčení,“ konstatoval lakonicky soudce Robert Pacovský a dal slovo Jirátovi.

Ratha a jeho spoluobžalovanou, podnikatelku Luciu Novanskou, viní obžaloba z přijímání úplatků, respektive organizace manipulování s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Ostatních devět obžalovaných už Krajský soud v Praze odsoudil počátkem dubna. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Rath: Soud je zbytečný, o výsledku je jasno

Čtrnáct dní po rozsudku nad devíti z jedenácti obžalovaných v případu korupce ve Středočeském kraji stanuli v úterý před Krajským soudem v Praze i zbylí dva...

Výběr článků

Načítám