Hlavní obsah

Za napadení šéfa klanu kolotočářů se mladík dočkal mučivé pomsty

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Mučivé pomsty se dočkal 24letý Martin Vondráček, když loni v říjnu v hádce praštil klackem do hlavy šéfa karlovarského klanu kolotočářů Jindřicha Schmieda (54), u kterého pracoval. Čelil několikahodinovému výprasku, kdy visel na zvedáku hlavou dolů a měl svázané ruce. Potom skončil na několik dní připoutaný k topení jen o chlebu a vodě. Případ začal v úterý projednávat Krajský soud v Plzni.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Šéf kolotočářského klanu Jindřich Schmied je jediným ze čtveřice obžalovaných, který je ve vazbě.

Článek

Na lavici obžalovaných kromě Schmieda usedli ještě jeho 30letý syn Jindřich a další dva muži – Miroslav Merta (25) s Jaroslavem Kleinem (37). Podle státní zástupkyně Václavy Brýdové všichni čtyři muži vystavili Vondráčka mimořádně vystupňovaným duševním a tělesným útrapám a způsobili mu tím těžkou újmu na zdraví. Za tento způsob zbavení osobní svobody jim hrozí až dvanáctiletý trest.

Vondráček, kterému se podařilo ze zajetí po pěti dnech utéci, skončil v nemocnici s poškozením mozku a nervů v dolních končetinách. Zdravotní následky bude mít zřejmě trvalé, dodnes má potíže s komunikací a velmi špatně chodí.

K incidentu došlo 19. října odpoledne v domě Schmiedů v Boru na Karlovarsku. Z obžaloby plyne, že Schmied starší Voráčka po předchozí rozepři napadl dřevěnou holí, ten mu ji vytrhl a praštil ho do hlavy. Potom utekl na dvůr, kde narazil na Schmiedova syna, který ho chytil, a společně s Mertou a Kleinem ho odtáhli do dílny.

Mlátili ho zavěšeného 

„Lepenkou mu svázali ruce a na zvedáku pověsili za nohy hlavou k zemi. Tupým předmětem ho pak mlátili. Ačkoliv poškozený křičel bolestí a prosil je, aby svého jednání zanechali, obžalovaní dál v útoku pokračovali. Vzduchovkou muže střelili do hrudníku a nechali ho na zvedáku zavěšeného až do nočních hodin,“ uvedla státní zástupkyně.

Vypadal katastroficky. Sundal jsem ho dolů, přibyly mu další šrámy a byl celý špinavý od výkalů
obžalovaný Klein

Poté těžce zraněného Vondráčka útočníci převlékli, jeho oblečení spálili a odvedli ho do místnosti vedle dílny, kde jej připoutali za ruce k topení. „Nosili mu vodu a chléb, na toaletu mohl jít jen s doprovodem. To vše trvalo až do 24. října, kdy se poškozenému podařilo vymanit se z pout a utéci,“ konstatovala Brýdová.

Schmied starší u soudu řekl, že to byl Vondráček, který ho první praštil. „Dal jsem mu padáka, protože byl nespolehlivý. Přišel za mnou do kanceláře v domě a chtěl mi pořád něco vysvětlovat. Byl dokonce tak drzý, že si řekl o 10 tisíc korun jako půjčku. Tak jsem na něho zakřičel, ať okamžitě vypadne,“ vypovídal Schmied.

Visel na zvedáku

Pak se spolu začali přetahovat o hůl. „Pustil jsem ji, sebral se a šel ven. On mi zezadu řáchnul jednu ránu do zátylku a za chvíli druhou. Hlava mi bolela, tekla mi z ní krev. Zvracel jsem. Tak nevím, jak jsem v tomhle stavu mohl spáchat to, co mi je kladeno za vinu,“ hájil se Schmied.

Další z obžalovaných Jaroslav Klein u soudu řekl, že co se dělo v dílně s Vondráčkem, přímo neviděl. „Pomáhal jsem ho tam svázat, ale pak mě poslali pryč s tím, že mám venku hlídat a do dílny nikoho nepouštět. Vondráčka jsem slyšel, jak křičí ‚au, za co‘. Pak pro mě přišel Merta, že potřebují provaz. Tak jsem jim ho tam přinesl. Vondráček seděl na zemi, triko měl rozedrané a na těle krvavé šlice. Řekli mi, abych ho opláchl vodou,“ uvedl Klein.

Nikoho se raději na nic neptal. „Bylo lepší nic nevědět. Udělal jsem, co mi řekli, a zase odkráčel. Večer mě zavolali zpátky do dílny, Martin tam visel na zvedáku. Vypadal katastroficky. Sundal jsem ho dolů, přibyly mu další šrámy a byl celý špinavý od výkalů. Umyl jsem ho a uklidil i podlahu. Pak jsem ho zavedl vedle do místnosti,“ pokračoval Klein.

Na rozdíl od své výpovědi na policii, kde mluvil o tom, že Vondráčka na příkaz Schmieda staršího zamkl kovovými pouty k topení, u soudu tvrdil, že si to s těmi pouty celé vymyslel.

„Vondráček mohl odejít z domu kdykoliv, pravda je, že sám by to asi těžko hned dokázal, protože bez podpěry neušel ani pět kroků. Den předtím, než vzal roha, mi požádal, abych v případě, kdyby se někdo ptal, řekl, že měl klepeta,“ vysvětloval Klein.

Soud bude pokračovat tento týden výslechy dalších obžalovaných, poškozeného a svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám