Hlavní obsah

Začal soud s lupiči ze Zličína, střelec ze samopalu vinu odmítá

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Případ přepadení pancéřovaného auta bezpečnostní agentury začal v pondělí projednávat pražský městský soud. Recidivista Adolf Doležal čelí obžalobě z pokusu o vraždu a stejně jako zbylí tři další obžalovaní také z pokusu o loupež, nedovoleného ozbrojování a dalších deliktů. Čtyřiašedesátiletému Doležalovi hrozí v případě odsouzení i doživotní trest.

Eskorta přivádí Adolfa Doležala k souduVideo: Novinky

 
Článek

Podle žalobce Vladimíra Pazourka přepadl Doležal spolu s Janem Čechem a řidičem Ondřejem Voráčem před dvěma lety vůz bezpečnostní agentury Loomis u Ikey na pražském Zličíně. Oblečení do černých kombinéz s nápisem POLICIE měli na pracovníky agentury namířit samopaly a požadovat vydání peněz.

Lupiči přepadli vůz s penězi na ZličíněVideo: Jiří Forman, Novinky

Původní plán prý byl pouze namířenými zbraněmi pracovníky agentury zastrašit. Doležal ale údajně začal ze samopalu střílet na auto. Jeden ze dvou mužů z agentury stihl pancéřové dveře zavřít a nakonec se jim podařilo z místa přepadení odjet.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Prostřílené auto bezpečnostní agentury

Policie dopadla Doležala, Čecha i Voráče o tři týdny později.

„Nikdy jsem nikoho usmrtit v úmyslu neměl, tím méně, když jsem tam nebyl. Samopal škorpion jsem nikdy v ruce nedržel,“ prohlásil v pondělí Doležal. Jeho vina je prý pouze tvrzená, ale ničím nepodložená.

Pražská zásahovka pochytala všechny tři lupiče ze ZličínaVideo: Novinky/Policie ČR

Ondřej Voráč, který byl podle obžaloby při přepadení únikovým řidičem, ale u soudu vypověděl poněkud jinak. „Byl jsem přizván k nějaké činnosti pánů Doležala a Čecha. Bylo mi vyhrožováno, že když nebudu spolupracovat, tak že mi odstraní manželku,“ uvedl Voráč. „Nemohl jsem z toho vycouvat, udělal jsem, co mi řekli,“ dodal.

S oběma muži se setkal asi dvacet minut před přepadením, na jejich žádost je dovezl až na parkoviště před Ikeou. „Vyskočili, udělali to, co udělali. Pak skočili do auta a řekli mi, ať jedu,“ zakončil neurčitý popis události Voráč.

Ten byl minulý týden předvolaný jako svědek na policii. „Měla být na mě údajně domluvena vražda. Údajně to měl být Adolf Doležal,“ odpověděl na dotaz soudu, čeho se jeho svědectví týkalo. Voráč také prohlásil, že byl obžalovanými instruován, aby u soudu nevypovídal.

Přepadení herny, ukradené traktory

Pazourek k obžalobě přidal také údajné přepadení benešovské herny, které měl spáchat rovněž Doležal s Čechem. Opět v kombinézách s nápisem POLICIE měli dva týdny před přepadením vtrhnout do herny a se slovy: „Lehni si na zem, Policie ČR. Jdeme hledat drogy,“ donutili barmanku lehnout si na zem. Z trezorů v herně měli ukrást zhruba čtvrt miliónu korun, desítky krabiček cigaret a několik litrů alkoholu.

Obžaloba dále viní  muže z drobnějších deliktů jako krádeže (Čech ať už sám, nebo s Doležalem ukradl několik traktorů na jihu Čech), pokusu o vykradení zemědělského družstva nebo nedovolené ozbrojování.

Posledním ze čtveřice obžalovaných je Tomáš Rampír-Krčmář, který byl podle obžaloby řidičem při jednom Čechově pokusu o loupežné přepadení.

Doležal byl už v minulosti odsouzen za zabití. Před více než 17 lety na Berounsku při loupeži prostřelil sklo a zranil prodavačku, která později vykrvácela.

Po podmínečném propuštění měl okamžitě naplánovat přepadení na Zličíně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám