Hlavní obsah

Kulhající Rath požádal o odročení, píská mu prý v uších a vypadává paměť

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

David Rath požádal v pondělí Krajský soud v Praze o odročení svého případu. Po pádu z kola před dvěma týdny se prý necítí ještě úplně zdravý. Trpí prý bolestmi hlavy, závratěmi a občasnými výpadky paměti. Soud po přestávce odročil hlavní líčení na úterý.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath u Krajského soudu v Praze požádal o odročení.

Článek

Rath přišel k soudu kulhající, s černými brýlemi na očích. Jeden z trojice jeho advokátů  Roman Jelínek požádal soud ještě před zahájením hlavního líčení o jeho odročení z důvodu nařízeného klidového režimu po dobu dvou týdnů.

Soudce Robert Pacovský požádal Ratha o vyjádření ke svému zdravotnímu stavu. Poté odročil jednání na úterý, aby se do té doby mohl seznámit se znaleckým posudkem na lékařskou zprávu o Rathově stavu, který si vyžádal. Posudek by měl určit, zda je Rath schopen účasti u hlavního líčení.

Rath: Jsem tu jen na nátlak orgánů

„Nejsem zdaleka ještě zdráv po tom úrazu. Jsem tady kvůli nátlaku, který na mě byl vyvíjen represívními orgány,“ uvedl Rath. „Subjektivně se necítím zdaleka dobře. Zvlášť jakékoli soustředění u mě vyvolává bolesti hlavy, pískání v uších, výpadky paměti, ne rozsáhlé, ale objevují se,” vyjmenovával. Jde prý o běžné příznaky po otřesu mozku.

„Doufejme, že to vymizí během pár týdnů, skutečně nejsem schopen se moc soustředit,” dodal Rath. Soud následně udělal přestávku, aby se rozhodl o dalších krocích.

Rath spadl před dvěma týdny z kola při vyjížďce. [celá zpráva] Soud kvůli tomu musel jednání odročit, Rath totiž nesouhlasí s projednáváním případu v jeho nepřítomnosti.

Rath čelí u soudu obvinění z korupce při veřejných zakázkách, které se týkaly modernizace nemocnic, opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici, kde Rath bydlí a působí jako lékař.

Podle státního zástupce Petra Jiráta věděl o machinacích a údajně bral úplatky. Rathovi hrozí až dvanáct let vězení.

Ostatní obžalovaní v této kauze už dostali začátkem dubna až sedm a půl roku vězení. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám