Hlavní obsah

Supermarket vykradli přes střechu, odsedí si pět let

Olomouc

Dvojice mužů, která vykradla v Petřvaldu na Karvinsku supermarket přes střechu a odnesla si z něj 600 tisíc korun, si odpyká trest pět a 5,5 roku odnětí svobody. Rozhodl o tom ve čtvrtek olomoucký vrchní soud a potvrdil tak rozsudek ostravského krajského soudu, proti kterému se obžalovaní odvolávali. Mužům původně hrozilo až 12 let vězení.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Marek Polák (vlevo) a Pavel Matušek (vpravo) s obhájcem před senátem Vrchního soudu v Olomouci

Článek

Pavel Matušek a Marek Polák vykradli supermarket v prosinci 2012, policie je dopadla až po 16 měsících. Muži maskovaní kuklami nejprve rozebrali střechu a vnikli do střešních prostor, potom se spustili po laně do kanceláří obchodu.

Uviděla je přitom tamní zaměstnankyně, Polák na ni proto zamířil zbraň. Matušek mezitím otevřel trezor a peníze dal do tašky. Polák se poté snažil zaměstnankyni obchodu spoutat lepicí páskou, což se mu ale nepodařilo. Nakonec jí muži rozbili telefon, aby nemohla zavolat pomoc, a po lanech vyšplhali zpět na střechu. Přísnější trest 5,5 roku dostal právě Polák.

Nižší trest si nevyprosili

Oba muži, které k trestné činnosti dohnala závislost na automatech, ve čtvrtek po soudu žádali mimořádné snížení trestu. Soud jim však nevyhověl.

„Šlo o dlouhodobé tipování, připravování se na spáchání trestného činu. Obžalovaní si místo šli prohlédnout, vytipovali si nejvhodnější dobu. Zmocnili se peněz, které překročily částku 500 tisíc korun. Nejsou zde okolnosti pro mimořádné snížení trestu pod spodní hranicí trestní sazby,” uvedl předseda senátu Štefan Škadra.

K loupeži se oba doznali

Obhájce čtyřiatřicetiletého Matuška poukazoval na to, že se muž ke svému jednání v celém rozsahu doznal. „Celý svůj život řádně žije a pracuje, je horník. Bohužel se mu stalo to, co se v našem regionu stává. Podlehl automatům, skončil v dluzích a v insolvenci. Své dluhy ale řádně splácí,” uvedl obhájce.

Po soudu žádal, aby mu trest mimořádně snížil. „Udělal jsem velkou chybu v životě,” přiznal Matušek. Polák se k loupeži rovněž doznal, popíral však použití zbraně. Podle jeho obhájce k tomu není dostatek důkazů. Podle předsedy senátu však použití zbraně detailně popsala samotná přepadená svědkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám