Hlavní obsah

Znalci se neshodli, zda mladík, který autem zabil policistku, brzdil

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obhajoba třiadvacetiletého Josefa Nováka, který před rokem pod vlivem pervitinu autem zabil policistku, dostala další trhlinu. Poté, co před měsícem policie začala řešit možné ovlivňování svědků, se ve středu neshodli dopravní znalci ohledně možného Novákova brzdění před tragickým střetem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Josef Novák je obviněn z toho, že zdrogovaný autem narazil do dopravní policistky a zabil ji.

Článek

Podle obhajobou povolaného dopravního znalce Jana Tyla se Novák řítil k místu, kde policistka stála, rychlostí mezi 120 až 130 kilometry v hodině. Brzdit začal až čtyři vteřiny – asi sto metrů – před srážkou. „Řešil pohyb, chtěl se vozidlu vyhnout,“ prohlásil před soudem Tyl s tím, že se Novák začal vyhýbat dvacet metrů před policejním autem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jiný soudní znalec z oboru dopravy Stanislav Kadlec, který už dříve vypracoval posudek v tomto případě, s ním ale nesouhlasí. „Žádné brzdné stopy se nenašly,“ uvedl Kadlec.

Rozporů v posudcích bylo více. „Nedošlo k poškození střechy auta, jak uvádí znalec Tyl, ale levého bočního sloupku vozidla,“ komentoval dále Tylův posudek Dvořák, který navíc upozornil soud, že Tyl má oprávnění pouze k posuzování dopravních nehod autobusů. „To bych chtěl zdůraznit, je závažné pochybení,“ konstatoval soudce Krajského soudu v Praze Ivo Zelinka.

Tyl, který mezitím ze soudní síně už odešel, se prostřednictvím Novákovy obhájkyně proti tomu ohradil, že autobusy jsou sice jeho specializace, ale jinak posuzuje dopravní nehody obecně.

Snažil se někdo svědkyni uplatit?

Novák srazil policistku autem loni v květnu u Kostelce nad Labem, když se ho snažila zastavit, protože ujížděl policii. Policistka na následky mnohočetných a těžkých zranění zemřela druhý den v nemocnici. Podle dřívějších vyjádření znalců byl Novák pod vlivem pervitinu a do policistky narazil rychlostí 69 až 76 kilometrů v hodině. Obžaloba Nováka viní, že do policistky najel s úmyslem usmrtit ji.[celá zpráva]

Obhajoba staví na tom, že policistka údajně na sobě neměla reflexní vestu, a Novák ji tedy nemohl vidět.

Svědkyně střetu před měsícem u soudu řekla – stejně jako kolega policistky –, že zesnulá žena vestu na sobě měla. Navíc se ji údajně někdo blízký rodině Nováka snažil uplatit třiceti tisíci, aby vypověděla, že policistka vestu neměla. Možné ovlivňování svědků prošetřuje policie.[celá zpráva]

Soud otázku reflexní vesty také řeší. Poslal ji na expertizu, aby se zjistilo, zda na ní zůstaly nějaké stopy z místa činu. Proto také Zelinka líčení ve středu odročil na začátek června, kdy by měly být známy výsledky a mohl by padnout i rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám