Hlavní obsah

Extremisty obvinili z přípravy teroristického útoku na vlak v Česku, hrozí jim doživotí

Brno
Aktualizováno

Trojici extremistů, kteří byli zadrženi minulý týden v rámci celostátní akce kvůli plánování útoku na vlak, hrozí až doživotní trest. Policie ji totiž obvinila z přípravy zločinu teroristického útoku, který počítá až s dvacetiletým žalářem nebo výjimečným trestem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Policisté střeží část sídliště, kde byl nalezen nástražný výbušný systém.

Článek

Potvrdila to mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová s tím, že na všechny tři byla uvalena vazba.

„Sazba v tomto případě stanoví trest v rozmezí dvanácti až dvaceti let vězení, případně trest výjimečný,“ upřesnila mluvčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Další dva extremisté jsou podle ní obvinění z nepřekažení trestného činu, za což jim hrozí až tři roky vězení. Poslední ze šestice obviněných je stíhán za nedovolené ozbrojování s horní hranicí trestu až pěti let za mřížemi.

Trubka plná výbušnin

„Šlo o nedovolené přechovávání hromadně účinné zbraně, která byla nalezena při domovní prohlídce v bytě,“ řekla k tomu Zenklová. Konkrétnější nebyla. Obvinění si proti trestnímu stíhání podali stížnosti.

Server Lidovky.cz už dříve uvedl s odvoláním na policejní dokumenty, že obvinění jsou levicoví extremisté, kteří se hlásí k Síti revolučních buněk. Minimálně od loňského září prý plánovali útok zápalnými láhvemi na nákladní vlak s vojenským materiálem na hlavním tranzitním železničním uzlu z Prahy do Plzně v úseku Radotín - Beroun.

BEZ KOMENTÁŘE: Zátah proti extremistům v Brně. Záběry z dubna 2015Video: Petr Kozelka, Právo

Na jednom z brněnských sídlišť policisté nalezli trubku naplněnou výbušninou, kterou chtěla skupina podle policistů použít ke spáchání útoku.

Policie kromě Brna zasahovala i v Komunitním centru Ateneo v Mostě, kde se pořádají diskusní večery a projekce.

Proti policejní akci se vyslovili představitelé levicových skupin, kteří tvrdí, že akce byla namířena proti nim a policisté zadržují jejich aktivisty. Akci považují za vyvrcholení zastrašování anarchistických skupin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám