Hlavní obsah

Hejtman napadl svědka v kauze prodeje lukrativního domu. Nazval ho psychopatem

Olomouc

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) v úterý slovně napadl u soudu v kauze prodeje městského domu jednoho z hlavních svědků, bývalého vedoucího oddělení prodeje domů na magistrátu Ladislava Kleisla. Nepřímo ho označil za psychopata a svou výpovědí podpořil obžalované Hanu Kaštilovou-Tesařovou (ČSSD), někdejší náměstkyni olomouckého primátora, a soudního znalce Jana Dostála (KDU-ČSL).

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (úplně vpravo) na archivním snímku

Článek

Podle Kleisla provázely prodej bývalého polygrafického učiliště podezřelé okolnosti, domy se prodávaly pod cenou a často známým politiků. Podle žalobce město prodejem učiliště přišlo o 6,3 miliónu korun.

Je to věčně nevyrovnaná osobnost, pokud nechci říct, že je psychopat
hejtman Rozbořil

Kaštilová podle obžaloby nařídila svým podřízeným, aby při přípravě prodeje budovy učiliště na třídě Svobody nepřihlíželi k původnímu posudku, jenž dům v roce 2008 ohodnotil na 49,5 miliónu Kč. Místo toho prý objednala nový posudek u Dostála, který cenu vypočítal na 34 miliónů. Kleisl u soudu vypověděl, že na původní posudek měli úředníci z jejího pokynu zapomenout.

Rozbořil, který tehdy seděl v radě, se však stranické kolegyně zastal. „Myslím si, že odhad 50 miliónů korun byl velký. Důvod vyžádat si po pěti měsících nový znalecký posudek nebylo nic nestandardního,“ uvedl Rozbořil.

Své práci prý nerozuměl 

Názor Kleisla, který u soudu poukázal na nestandardní prodej domu, hejtman odmítl. „Dnes se z něho stal bojovník za práva občanů. Podle mě je to hodně nevyrovnaný člověk, věčně něco negoval a měl nějaké připomínky, ale nic neudělal. Je to věčně nevyrovnaná osobnost, pokud nechci říct, že je psychopat,“ uvedl Rozbořil. „Své práci nerozuměl,“ uvedl hejtman.

Popřel Kleislova slova, že by s ním prodej domu řešil. Ani s ním prý nejednal o tom, proč se objekt neprodává obálkovou metodou.

V kauze figurují rozdílné pohledy na hodnotu lukrativního domu v centru Olomouce. Znalecký posudek, který si nechala vypracovat policie, obvyklou cenu domu odhadl na 47,5 miliónu korun. Obhajoba jej napadla, že je účelový.

V budově je kavárna

Kaštilová-Tesařová je obžalována ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z porušování povinnosti při správě cizího majetku a své obvinění již dříve označila za absurdní. Dostál čelí obžalobě z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Za svým posudkem si stále stojí.

Majitelkou nemovitosti se v prosinci 2009 stala podnikatelka Marcela Balášová, která se pár měsíců před prodejem dostala na seznam nájemníků domu. Smlouvu převzala po provozovateli tehdejší prodejny elektroniky, vzápětí magistrát nabídl nájemcům možnost si nemovitost koupit. Podnikatelka na nabídku přistoupila a v předstihu požádala banku o úvěr. Učiliště se vystěhovalo již před lety, nyní tam sídlí lukrativní kavárna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám