Hlavní obsah

Podvodník z Klatovska dva roky prchal. Odhalila ho silniční kontrola v Rakousku

– Klatovy
Právo, pab

Po téměř dvouletém pátrání policisté zatkli Vojtěcha Zimmermanna z Malonic na Klatovsku, který se kvůli rozsáhlým podvodům ukrýval v zahraničí. Past sklapla při běžné silniční kontrole na dálnici v Rakousku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V červnu 2013 jsme na dotyčného muže evropský zatýkací rozkaz, na jehož základě byl zadržen rakouskými policisty. Před několika dny jej tamní justiční orgány vydaly zpátky do Čech. Nyní je ve vazbě,“ řekl v pondělí Právu místopředseda klatovského soudu Jan Kasal.

Zimmermann připravil v letech 2010 a 2011 řadu důvěřivých lidí o statisíce korun, pod různou záminkou vylákal peníze například i od podnikatelů nebo lékařů. Muž podle obžaloby oklamal i několik úvěrových společností, které mu půjčily vysoké částky, ale zpátky nedostaly ani korunu. Celková škoda je přes milión korun.

Přitom za podobné jednání Zimmermanna poslal soud v minulosti na šest let za mříže, z výkonu trestu byl v roce 2008 podmíněně propuštěn. Zkušební dobu měl do srpna letošního roku.

„Obviněný musel být srozuměn s tím, že s ohledem na svoji celkovou finanční situaci nebude schopen poškozeným peníze vrátit, a ani to neměl v úmyslu. Stupeň společenské škodlivosti jeho jednání je vysoký s ohledem na výši způsobené škody,“ stojí v obžalobě.

Zimmermann na svoji obhajobu tvrdí, že peníze si vypůjčil na chod firmy v Brazílii, kterou tam údajně vlastní. Poslal je prý své společnici, která mu je měla vrátit včetně zisku. Soudní jednání je nařízeno na květen, Zimmermannovi hrozí až osm let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám