Hlavní obsah

Do auta Vietnamky mohla bombu nastražit česká konkurence, myslí si Winter

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za výbuchem bomby v autě vietnamské podnikatelky, který minulou středu otřásl sídlištěm v pražských Horních Měcholupech a ženu těžce zranil i popálil, může stát konkurenční boj ze strany některého z českých podnikatelů. Myslí si to předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter, který zároveň odmítá, že by za zločinem mohly být spory uvnitř vietnamské komunity.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Octavia Combi vietnamské podnikatelky po výbuchu na sídlišti v Horních Měcholupech

Článek

„Může to být česká konkurence, protože ona měla v Praze pět až sedm nehtových studií, která perfektně prosperují. Je to vynikající podnikatelka, která nikomu nedlužila ani korunu,“ míní Winter. Podle něj mohl být útok jakýmsi varováním pro ostatní vietnamské podnikatele.

Pražská policie se ale k důvodům nastražení výbušného systému přímo dovnitř vozidla nechce zatím vyjadřovat. Její mluvčí Jan Daněk pouze bez dalších podrobností uvedl, že kriminalisté v současnosti prověřují dva možné motivy. A jedním z nich je podle informací Práva skutečně konkurenční boj.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie prohledala další auto ženy, kterou zranil výbuchVideo: Novinky

„Vietnamci totiž jako první dovezli do ČR pro dámy výrobky na úpravu nehtů z USA. Dokonce tam jezdí na měsíc k tamním Vietnamcům na školení. Začaly k nim chodit už i české celebrity. No a to se české konkurenci nelíbí,“ poznamenal Winter.

Zločin z nenávisti?

Na dotaz, proč by nemohli stát za útokem jiní vietnamští podnikatelé, kteří rovněž provozují nehtová studia, Winter odpověděl: „Vietnamská konkurence to rozhodně není, ti spolu spolupracují. Sami mi psali e-maily: ‚My bomby nepoužíváme‘. Maximálně si to mezi sebou vyřídí mačetou,“ má jasno Winter.

Ten už na internetových stránkách Česko-vietnamské společnosti vyzval všechny v ČR žijící Vietnamce, aby byli obezřetnější a dávali si větší pozor. Problémem této komunity je podle něj fakt, že devadesát procent z nich jsou prý mírumilovní buddhisté, kteří se nebrání a neozvou.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo výbuchu v pražských MěcholupechVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

„Dnes to jsou nehtová studia, příště to mohou být prodejny letenek a jindy večerky,“ upozornil muž, který je často prostředníkem mezi vietnamskou komunitou a českými úřady. A možný druhý motiv, o kterém hovoří policie? Podle Wintera nikoli útok v rámci drogových gangů varující okolí zraněné ženy, jak si původně myslel.

„Tato verze se nepotvrdila. Druhá možnost by tedy mohla být nějaká skupina, která se rozhodla u nás začít strašit Vietnamce a vůbec nemusela vědět, co je ta žena zač,“ uvedl Winter. Podle něj také mohlo jít o zločin s rasistickým podtextem. „Dřív se jezdilo klíčema, teď si řekli: zkusíme, co to udělá,“ dodal Winter.

Už ji krátce zpovídali

Těžce zraněná cizinka je stále hospitalizovaná v pražské vinohradské nemocnici a už má také za sebou první krátkou návštěvu kriminalistů.

„Žena byla krátce vytěžena, ale vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu dosud nebyla procesně vyslechnuta,“ řekl mluvčí policie Daněk. To v praxi znamená, že kriminalisté už sice s obětí útoku o celé události hovořili, ale její svědectví zatím nemohou použít jako důkaz. Musí provést podrobný výslech podle trestního řádu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám