Hlavní obsah

Kvůli dluhům nechala doma explodovat plyn a zabila dceru. Dostala podmínku

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Případ rodinné tragédie, kterou vyvrcholily dlouhodobé finanční problémy, uzavřel ve středu ostravský krajský soud. Pětačtyřicetileté Haně Žitníkové uložil tři roky vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Předloni pustila v rodinném domku v Úvalně na Bruntálsku plyn z propanbutanové lahve. Následně došlo k explozi a požáru, při němž uhořela její dvaadvacetiletá dcera. Soud ji uznal vinnou z trestného činu zabití.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaná Hana Žitníková před jednací síní ostravského krajského soudu.

Článek

Rozsudek je pravomocný, obě strany souhlasily s trestem.

Verdikt soudce zdůvodnil okolnostmi činu. „K úmrtí došlo za situace, kdy o tento následek usilovala samotná poškozená, stejně jako obžalovaná,” uvedl soudce Petr Novák. Pobyt ve vězení podle něj není to zásadní, kam by se měl její život ubírat.

Vyšetřování případu, který před rokem a půl otřásl malou vesnicí nedaleko Krnova, ukázalo, že matka s dcerou se pravděpodobně dohodly, že spáchají společnou sebevraždu. Kvůli dluhům, které se pohybovaly ve statisících, musely domek prodat.

Ani rok po uskutečnění prodeje ale nebyly schopny se vystěhovat. A to přesto, že makléř realitní kanceláře, která vyřizovala prodej domu, se jim snažil pomáhat se zajištěním bytu. Ženy na nové bydlení neměly, protože peníze z prodeje bytu použily na úhradu dluhů.

Stály jsme u bomby proto, abychom se co nejrychleji udusily.
obžalovaná

Když už nezbývalo nic jiného a ženy se musely vystěhovat, rozhodly se k zoufalému činu. Hana Žitníková a její dcera nejprve rozlily po domě benzín a následně otevřely ventil od plynové lahve. To potvrdila i samotná obžalovaná, která sice u soudu odmítla vypovídat, ale soudce přečetl její výpověď z řízení před policií.

Zachránil ji soused

„Už v létě předchozího roku nás napadlo, že se zabijeme. Měly jsme dluhy a holka nikde nepracovala, protože nemohla sehnat práci. Už fakt nevím, kterou z nás to napadlo jako první, ale myslím, že to byl náš společný nápad,“ vypověděla žena do protokolu.

„Nejprve jsme přinesly tu bombu do dětského pokoje. Irena vzala kanystr a rozlila po domě benzín. Potom jsme si stouply do dětského pokoje a já jsem pustila plyn. Stály jsme u bomby proto, abychom se co nejrychleji udusily. Najednou jsme začaly kašlat a pak se ozvala rána. Irča zařvala dvakrát mami, já jsem taky něco zařvala a pak už nevím, co se dělo. Pravděpodobně jsem vylezla oknem, ale už si na to nepamatuji,“ popsala žena.

Obžalovanou z hořícího domu zachránil jeden ze sousedů. Podle hasičů, kteří na místě zasahovali, hořelo ve dvou pokojích. Mladé ženě už záchranáři nedokázali pomoci, starší z nich utrpěla rozsáhlé popáleniny, se kterými se dosud léčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám