Hlavní obsah

Zoufalství a dluhy dohnaly ženy k sebevraždě. Dcera zemřela, matka je před soudem

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Rodinnou tragédii, kterou vyvrcholily dlouhodobé finanční problémy, rozplétá od pondělí ostravský krajský soud. Pětačtyřicetiletá Hana Žitníková předloni v listopadu pustila v rodinném domku v Úvalně na Bruntálsku plyn z propanbutanové lahve. Následně došlo k explozi a požáru, při němž uhořela její dvaadvacetiletá dcera. Pachatelku k zoufalému činu dohnaly obrovské dluhy, s nimiž si nevěděla rady. Obžaloba případ kvalifikuje jako trestný čin zabití.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaná Hana Žitníková před jednací síní ostravského krajského soudu.

Článek

Vyšetřování případu, který před rokem a půl otřásl malou vesnicí nedaleko Krnova, ukázalo, že matka s dcerou se pravděpodobně dohodly, že spáchají společnou sebevraždu.

Kvůli dluhům, které se pohybovaly ve statisících, musely domek prodat. Ani rok po uskutečnění prodeje ale nebyly schopny se vystěhovat. A to přesto, že makléř realitní kanceláře, která vyřizovala prodej domu, se jim snažil pomáhat se zajištěním bytu. Ženy na nové bydlení neměly prostředky, protože peníze z prodeje domu byly použity na úhradu dluhů.

Najednou jsme začaly kašlat a pak se ozvala rána.
obžalovaná

Když už nezbývalo nic jiného a ženy se musely vystěhovat, rozhodly se k zoufalému činu. Žitníková a její dcera nejprve rozlily po domě benzín a následně otevřely ventil od lahve. To potvrdila i samotná obžalovaná, která sice u soudu odmítla vypovídat, ale soudce přečetl její výpověď z řízení před policií.

„Už v létě předchozího roku nás napadlo, že se zabijeme. Měly jsme dluhy a holka nikde nepracovala, protože nemohla sehnat práci. Už fakt nevím, kterou z nás to napadlo jako první, ale myslím, že to byl náš společný nápad,“ vypověděla žena do protokolu.

Matku zachránil soused

„Nejprve jsme přinesly tu bombu do dětského pokoje. Irena vzala kanystr a rozlila po domě benzín. Potom jsme si stouply do dětského pokoje a já jsem pustila plyn. Stály jsme u bomby proto, abychom se co nejrychleji udusily. Najednou jsme začaly kašlat a pak se ozvala rána. Irča zařvala dvakrát mami, já jsem taky něco zařvala a pak už nevím, co se dělo. Pravděpodobně jsem vylezla oknem, ale už si na to nepamatuji,“ popsala dále žena.

Obžalovanou z hořícího domu zachránil jeden ze sousedů. Podle hasičů, kteří na místě zasahovali, hořelo ve dvou pokojích. Mladé ženě už záchranáři nedokázali pomoci, starší z nich utrpěla rozsáhlé popáleniny, se kterými se dosud léčí.

Tlakovou vlnou se roztříštila okna a střepy se pak musely uklízet v širokém okolí. „Slyšel jsem obrovskou ránu. Napřed jsem si myslel, že se mi něco děje ve firmě, viděl jsem ale oheň, který šlehal z oken sousedního domu,“ popsal novinářům požár jeden ze sousedů.

Žena svého činu lituje. „Je mi líto, že to tak dopadlo. Nemělo se to stát,“ řekla do protokolu.

Hlavní líčení bude pokračovat ještě v úterý. Obžalované hrozí za trestné činy zabití a poškozování cizí věci až deset let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám