Hlavní obsah

Po dvanácti letech mají důchodci vrátit vysouzené tři milióny

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé Miroslav (74) a Jana (72) Janečkovi vedli několik let před revolucí nákupní středisko v Řevnicích v Praze-západ. V roce 1991 dostali od nového majitele nabídku vzít si obchodní dům jako podnikatelé do pronájmu. Netušili, jaké peripetie je čekají.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nynějším důchodcům s nijak valným zdravím hrozí, že přijdou o střechu nad hlavou, tedy o svůj rodinný dům v Letech u Prahy. Podle všeho budou muset vrátit přes tři milióny, které před 12 lety pravomocně vysoudili na základě žaloby o bezdůvodném obohacení na tehdejším majiteli střediska, společnosti Jednota.

Soudy, které jim v roce 2003 peníze pravomocně přiřkly, totiž zásahem Nejvyššího soudu otočily a v prosinci 2012 opět pravomocně rozhodly, že Janečkovi neměli na peníze nárok. Už v květnu si tak u Okresního soudu Praha-západ nejspíš vyslechnou zdrcující verdikt: na základě žaloby Jednoty jí vraťte všechny peníze.

Jenže důchodci už mezitím peníze utratili. Uhradili dluhy, úvěry či faktury, třetinu z částky dostal právník. „Bojíme se, že přijdeme o to poslední, o střechu nad hlavou. Není tady žádná spravedlnost, bereme to jako příkoří a pro nás naprosto likvidační,“ bojí se Miroslav Janeček.

Přemrštěné nájemné

Problém nastal už na začátku podnikatelské kariéry Janečkových, kteří neměli zkušenosti se smlouvami a právními předpisy. Nejspíš i kvůli naivní představě života živnostníka podepsali s majitelem krajně nevýhodný pronájem střediska v podobě padesáti tisíc korun měsíčně za obchod s potravinami a dalších šedesáti tisíc za průmyslové zboží.

Převzali nejen zboží, ale i zaměstnance, které museli živit. S přemrštěným nájemným, které prý tehdy mnohonásobně převyšovalo zákonem danou cenovou regulaci, to šlo dost těžko.

Není tady žádná spravedlnost, bereme to jako příkoří a pro nás naprosto likvidační
Miroslav Janeček, penzista

V roce 1993 se blýsklo na lepší časy, když zasáhla kontrola finančního úřadu. Ten majiteli uložil za porušení regulace pokutu 8,5 miliónu, jenže nakonec ji snížil na symbolických sto tisíc. Vlastník střediska byl navíc nucen změnit nevýhodné smlouvy.

Jenže podle tvrzení Janečkových a jejich právníka Emila Janči nové dohody o pronájmu z roku 1993 byly fakticky stejné, co se týká výše částek, jen s tím rozdílem, že jejich součástí byla i platba za pozemky pod obchodním domem. Ty ale Jednotě nepatřily, vlastníkem byla obec, která ve smlouvách nefiguruje a nedala k tomu souhlas.

„Pronájem pozemků byl zcela protizákonný… Celý postup nelze hodnotit jinak než jako nemravný,“ uvedl advokát Janča v jednom z podání k soudům.

V tísni podepsali dohodu

Vysoké nájemné dále trvalo a Janečkovi to přestali finančně zvládat. Dostali se do prodlení s placením, až jim Jednota vypověděla smlouvu. Janečkovi se ocitli v naprosté finanční tísni.

Aby zachránili sebe, zaměstnance a investice v podobě zařízení střediska, přistoupili na návrh majitele v podobě zcela nových, celkově již třetích nájemních smluv, jejichž součástí byla i dohoda o narovnání. Ta zamezovala jakýmkoli případným právním sporům mezi vlastníkem a Janečkovými. A v ní tkví celý kámen úrazu, respektive současné neutěšené situace těchto seniorů.

Pronájem pozemků byl zcela protizákonný… Celý postup nelze hodnotit jinak než jako nemravný.
Emil Janča, advokát penzistů

Po dvouleté snaze udržet středisko v chodu Janečkovi v roce 1998 definitivně na provoz obchodů rezignovali, ale nechtěli si nechat líbit skutečnost, že platili nevýhodný nájem na základě nezákonných smluv, jejichž součástí byly pozemky patřící obci, a nikoli Jednotě. Podali tedy v roce 1998 žalobu na vrácení „plnění z neplatné smlouvy“.

Spočítali si, že za dobu podnikání nechali majitele zbohatnout na přemrštěném nájemném minimálně o devět miliónů korun, z toho šest za pozemky patřící obci a tři za nebytové prostory.

Věcí se několikrát zabývaly Obvodní soud pro Prahu 3 a Městský soud v Praze, načež nakonec dali muži a ženy v taláru za pravdu Janečkovým a nařídili Jednotě zaplatit manželům za neplatné smlouvy tři milióny korun.

Naprostý zvrat

Vlastník se však obrátil na Nejvyšší soud a ten v roce 2007 původní verdikty zrušil s tím, že obě strany přece uzavřely onu pro Janečkovy nešťastnou dohodu o narovnání, a ta je prý platná.

Pražské soudy si to vyložily jednoznačně a původní rozsudky nařizující zaplatit Janečkovým tři milióny v roce 2012 zrušily s tím, že se přece obě strany dohodly na pomyslném míru a narovnání.

Janečkovi navíc museli jako neúspěšná strana sporu zaplatit Jednotě na nákladech mnohaletých řízení zhruba jeden milión korun. „Už nevíme, co dělat a na koho se obrátit. Budeme bezdomovci,“ okomentoval to zdrceným hlasem Janeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám