Hlavní obsah

Policisté pátrali po uprchlících a narazili na 11 řidičů s falešnými dálničními známkami

Novinky, ok, jap
Praha

Jedenáct řidičů s falešnými dálničními známkami uvízlo v noci na pátek v policejní síti při silniční akci v Praze. Policisté ve spolupráci s celníky nyní budou zjišťovat, kde ke známkám přišli. Již na začátku roku varoval ministr dopravy Dan Ťok, že se mohou objevit stovky falešných dálničních známek.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Jedna z falešných dálničních známek

Článek

„Během dopravní akce, která se konala od desíti hodin večer do tří ráno, jsme našli jedenáct falešných dálničních známek. Nyní se bude zjišťovat, kde ke známkám řidiči přišli a jestli věděli, že jsou falešné,“ řekla Novinkám mluvčí policie Iveta Martínková.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Jedna z falešných dálničních známek

Známky byly řidičům na místě odlepeny a zajištěny pro trestní řízení. „Řidiči byli na místě vyslechnuti. Pokud se přímo nepřiznali, byly zahájeny úkony trestního řízení proti neznámému pachateli. Samozřejmě se může během vyšetřování zjistit, že řidiči o falzifikátech věděli, a budou stíháni přímo oni,“ vysvětlila Martínková.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Celní správa na bezpečnostní akci

Případy se vyšetřují jako podezření ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění předmětů k označení zboží pro daňové účely a předmětů dokazujících splnění poplatkové povinnosti, pachatelům hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

Opilí řidiči

Dopravní akce probíhala na ulici Cínovecká, kde ve třech místech policisté svedli dopravu do jednoho jízdního pruhu. Byla zaměřena především na odhalování uprchlíků, které ale kontroly neodhalily.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Celní správa se speciálním rentgenem

Kromě nalezených známek zadrželi jednoho člověka pro podezření z trestného činu, poněvadž řídil opilý. Další čtyři řidiči kvůli alkoholu v dechu spáchali přestupek. Policisté také uložili kauce ve výši 190 tisíc korun a rozdali desítky blokových pokut. Celní správa měla na místě také speciální rentgen.

Na začátku února varoval ministr dopravy, že se v ČR objevily stovky falešných známek, a vyzval občany k opatrnosti při jejich nákupu. Především levné dálniční známky by měly v kupujících vzbudit podezření. Policie pár dní poté informovala, že na Frýdecko-Místecku zadržela čtyři muže, kteří měli asi 500 falešných známek, jež stihli prodat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám