Hlavní obsah

Ve sporech o elektrárny vedou solárníci nad nejvyšším žalobcem 8:2

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Celkem 22 správních žalob ve veřejném zájmu podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman proti udělením licencí solárním elektrárnám, které posvětil Energetický regulační úřad (ERÚ). Krajský soud v Brně zatím rozhodl o deseti z nich a jen ve dvou případech odcházeli solárníci zasmušilí, naposledy neuspěl nejvyšší žalobce ve čtvrtek, kdy soud zamítl dvě žaloby.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Zeman se ale nevzdává a chce případy hnát kasační stížností až k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

Ve čtvrtek soud posuzoval udělení licence pro solární elektrárnu společnosti Enva v Křenovicích. Podle Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) je klíčovým důkazem v případu zfalšovaná revizní zpráva o elektrárně, proto by měli solárníci o licenci přijít. Jenže senát krajského soudu v čele s Davidem Rausem žalobu zamítl.

„Považujeme toto rozhodnutí za nesprávné, měli jsme důkaz, který celý případ objasňoval jako celek. Revizní technik tu zprávu nevyhotovil, udělal to někdo jiný. A to je podle nás zásadní. Jenže soud tento důkaz nepřipustil a žalobu zamítl, takže nám nezbývá než se obrátit na NSS,“ řekl po jednání státní zástupce Nejvyššího státního zastupitelství Václav Kotas.

Soudce Raus v odůvodnění verdiktu uznal pochybnosti o revizní zprávě, řešit by to podle něj ale měla policie v rámci trestního řízení, ne soud ve správním jednání o udělení licence.

Ani kauzu Svitavy žalobce nevyhrál

Zeman neuspěl ani se žalobou v případě povolení pro elektrárnu ve Svitavách.

„I v tomto rozhodovaném případě soud licenci pro solární elektrárnu nezrušil, s nedostatky ve správním řízení namítanými v žalobě se neztotožnil, případně je nepovažoval za natolik závažné, aby rozhodnutí zrušil. Také na toto rozhodnutí budeme nejspíš reagovat kasační stížností,“ řekl Právu mluvčí NSZ Petr Malý.

O licenci po verdiktu brněnského soudu přišly zatím elektrárny Solar CD v Českém Dubu na Liberecku a FVE III Tuchlovice.

„Další dvě žaloby soud odmítl z procesních důvodů poté, co ERÚ zrušil původní licence pro elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun na Chomutovsku, a v obnoveném řízení je nahradil novými. Proti novým rozhodnutím o licenci podal nejvyšší státní zástupce dvě nové žaloby, neboť je nadále přesvědčen, že důvod žalob nepominul, totiž že v době udělení původní licence nebyly splněny technické předpoklady,“ dodal Malý.

V případu udělení licencí elektrárnám Saša a Zdeněk-Sun se zodpovídá v trestním řízení před brněnským soudem mimo jiné i šéfka ERÚ Alena Vitásková. Společně s dalšími devíti spoluobžalovanými ji státní zástupce viní z toho, že udělením licencí pro nedodělané soláry může stát přijít až o dvě miliardy korun, které bude muset majitelům elektráren vyplatit na podpoře elektřiny z obnovitelných zdrojů. Podle informací Práva by mohly v této kauze v květnu zaznít závěrečné řeči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám