Hlavní obsah

Nejníže položená středoevropská sjezdovka v Němčičkách v noci hořela

Právo, Milan Vojtek
Břeclav
Aktualizováno

Úmyslné zapálení zřejmě bude jednou z hlavních vyšetřovacích verzí požáru, který ve středu pozdě večer zachvátil budovu zázemí lyžařského areálu v Němčičkách na Břeclavsku. Požár si vyžádal značnou škodu, převyšující podle nejstřízlivějšího odhadu milión korun. Areál je nejníže položenou sjezdovkou ve střední Evropě.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár v NěmčičkáchVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Hasiči zprávu o požáru obdrželi tři minuty po dvaadvacáté hodině. Jak ale ukazuje záznam webkamery, už o deset minut dříve byl areál ozářen světlem, nejspíše pocházejícím z plamenů. Hořet začalo podle všeho ve dvoře budovy, postavené v půdorysu písmene L.

„Čidlo alarmu mi poslalo signál na mobil, že došlo k narušení objektu. Hned jsem tam vyjel a budova již byla v plamenech,“ řekl Právu správce areálu Jaroslav Stávek. Na místo vyrazili hasiči, postupně musel být vyhlášen dokonce druhý stupeň požárního poplachu. Hasiči zasahovali v dýchací technice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Milan Vojtek

Požár budovy v Němčičkách

Pod kontrolu dostali oheň deset minut před druhou hodinou.

Na místo vyrazil vyšetřovatel hasičů Svatopluk Pěček a už při hašení monitoroval postup ohně. „Je to samozřejmě předčasné, ale podle toho, co jsem zatím viděl, hořet začalo zřejmě ve dvoře budovy,“ řekl. Právě v těch místech byla budova zvenčí ohořelá a plameny mohly vystoupat až do podkroví s ubytováním, kde se šířily střešní konstrukcí.

Škoda bude značná, hned v počátku byl odhad vyšetřovatele na milión korun. Plameny nezasáhly suterén s technikou na údržbu svahu. Co ale neshořelo, poškodila voda.

Foto: Milan Vojtek

Požár budovy v Němčičkách

O příčině požáru nechtěl správce areálu mluvit. „Teď máme jiné starosti,“ řekl. Přesto je pravda, že vztahy v Němčičkách nejsou nejlepší. Starosta Petr Slezák (ODS) se dostal do problémů pro kauzu neoprávněně prodané bobové dráhy.

Získaná dotace EU na její stavbu znamenala mimo jiné zákaz prodeje, ten se ale uskutečnil. Navíc v situaci, kdy nebyly uspokojeny finanční požadavky dodavatele. Bobová dráha je v blízkosti lyžařského areálu a některým lidem byly trnem v očích kontakty lyžařů a nespokojeného dodavatele stavby. Vztahům s vedením obce nepomohly ani manipulace s pozemky kolem lyžařského svahu, které starosta rozprodával.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám