Hlavní obsah

Růžičkova kauza: Policie řeší, zda je hokej v obecném zájmu

Právo, Jakub Troníček, Martin Kézr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dá se považovat hokej, a tedy i možnost hrát v konkrétním klubu za záležitost obecného zájmu? Právě to je klíčová otázka, která policii napoví, zda má obvinit hokejového trenéra Vladimíra Růžičku v souvislosti s přijetím půlmiliónové částky od otce jednoho z uchazečů o místo v kádru hokejové Slavie z korupce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička

Článek

Vyšetřovatelé v uplynulých dnech zahájili oficiální šetření, když zahájili úkony trestního řízení. Tím se celá věc dostala pod dozor státního zastupitelství a zároveň tím policie pro svou práci získala širokou paletu oprávnění včetně odposlechů.

Zahájení úkonů Právu potvrdila šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 10 Václava Nováková. „Věc prověřujeme s podezřením na spáchání trestného činu přijetí úplatku,“ uvedla v této souvislosti žalobkyně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve fotbalu soudy korupci uznaly

Zároveň dodala, že kvalifikace je pouze předběžná a může se kdykoli změnit. To je důležité především z pohledu autora skryté nahrávky, podnikatele Miroslava Palaščáka, který by mohl být obviněn z uplácení.

„Pokud se ukáže, že šlo o trestný čin, tak samozřejmě počítáme s tím, že by se to týkalo obou stran,“ poznamenala Nováková.

Zákon v souvislosti s placením nebo přijímáním úplatků hovoří o tom, že potrestán bude ten, kdo se takto zachová v souvislosti s obstaráním věci obecného zájmu. A právě posouzení obecného zájmu v tomto případě bude teď rozhodující.

Dřívější nálezy Ústavního soudu v souvislosti s korupcí ve fotbalu sice jednoznačně stanovily, že i fotbal jakožto jeden z nejoblíbenějších sportů za věc obecného zájmu považovat lze, nicméně podle Novákové se bude muset současná aféra kolem Růžičky posuzovat individuálně.

Je mi z toho smutno. Celá ta věc na mě hodila špatné světlo
Vladimír Růžička

„Samozřejmě již studujeme příslušnou judikaturu,“ řekla k tomu šéfka žalobců pro Prahu 10, kde hokejová Slavia sídlí. Státní zástupkyně zároveň uvedla, že šetření se potáhne několik měsíců, ostatně hlavní aktéři celé kauzy doposud vyslechnuti nebyli.

To Právu potvrdil i Růžička, který podle svých slov čeká na předvolání, aby mohl policii celou záležitost osvětlit. Sám trvá na tom, že se ničeho nezákonného nedopustil, i tak ale nad aférou vyjádřil lítost.

Možná korupce se totiž řeší v době očekávání startu domácího hokejového mistrovství světa. „Moc mě celá aféra mrzí, ať už šlo o moji nedůslednost v celém tom případě, nebo o to, že se právě před mistrovstvím světa všechno takhle rozjelo,“ řekl Růžička s tím, že doufá v co nejrychlejší vyšetření.

Sponzorský příspěvek

„Je mi z toho smutno. Celá ta věc na mě hodila špatné světlo, dotklo se to i mojí rodiny. Doufám, že se ukáže, že jsem se ničeho nezákonného nedopustil,“ prohlásil v této souvislosti kouč.

Kauza se rozjela poté, co Palaščák zveřejnil na internetu video pořízené skrytou kamerou, na kterém si Růžičkovi stěžuje, že i přes příspěvek 500 tisíc korun jeho syn ve Slavii šanci nedostal.

Současný reprezentační kouč na stejné nahrávce potvrdil, že peníze ve dvou splátkách přijal, podle něj se ale nejednalo o úplatek, ale o sponzorský příspěvek. Růžička nakonec Palaščákovi peníze loni na podzim vrátil – podle svých slov proto, že nebylo možné dar zanést do oficiálního účetnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám