Hlavní obsah

V roce 1994 zastřelil obchodníka kuší, teď si odsedí 12 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský vrchní soud v úterý potvrdil Janu Polákovi trest za 21 let starou loupežnou vraždu v Mariánských Lázních, kterou policie objasnila jen několik dní před jejím promlčením. Muž si za zastřelení obchodníka s valutami pistolovou kuší odpyká 12 let ve vězení. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Jan Švábek, Právo

Jan Polák u Krajského soudu v Plzni.

Článek

Polák vylákal obchodníka v březnu roku 1994 do svého rodinného domu pod záminkou směny německých marek pro českého emigranta. Podle soudu se na činu předem dohodl s dalším mužem. Buď on sám, nebo tento další muž na obchodníka zaútočili a poté se zmocnili jeho peněz.

Polák následně ukryl mrtvolu ve sklepě v jímce na vodu a překryl ji několika vrstvami betonu a kovovou deskou. Schovat tělo pomáhal Polákovi jeho známý, který loni v únoru přivedl k ostatkům policii a který před zahájením hlavního líčení spáchal sebevraždu.

V přípravném řízení tvrdil, že od Poláka dostal za pomoc 250 tisíc korun. Obžalovaný vinu odmítal, o mrtvole ve svém domě prý nevěděl. Soud mu však neuvěřil.

„Je nesporné, že obžalovaný Polák byl spolupachatelem činu. Jeho obhajoba je zjevně účelová, odporující nezpochybnitelným faktům a jejich logickému hodnocení," konstatoval předseda odvolacího senátu Martin Zelenka.

Muži hrozilo 12 až 15 let vězení nebo i výjimečný trest. Podle verdiktu musí pozůstalým mrtvého obchodníka zaplatit přes milión korun jako náhradu nemajetkové újmy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám