Hlavní obsah

Soud vzkázal ženě: Odvolávala jste se, proto vám nedáme odškodné

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ústavní soud (ÚS) se zastal Daniely Trávníčkové z Blanska, která se více než dvacet let soudila ve sporu na ochranu osobnosti. Kvůli průtahům v řízení podala žalobu a soudy jí sice přiznaly téměř 300 tisíc korun, ale od této částky jí rovnou odečetly 70 procent kvůli tomu, že Trávníčková se prý moc odvolávala a případ byl příliš složitý. ÚS to ale odmítl s tím, že takový závěr obsahuje prvky libovůle.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Budova Ústavního soudu

Článek

Trávníčková se soudí už od devadesátých let, kdy nebyla spokojena s textem, který o ní publikoval jeden z místních listů. České soudy se takovým případem dokázaly zabývat 20,5 roku. Za průtahy proto žena požadovala 2,5 miliónu korun, po několika soudních tahanicích Městský soud v Praze nespokojené ženě přiznal 292 500.

Od této částky ale rovnou odečetl 70 procent, 40 procent za údajnou složitost případu a 30 procent za chování poškozené. Soudu se totiž nelíbilo, že žena nebyla spokojena s jejich verdikty a odvolávala se proti nim, čímž prý sama řízení prodlužovala. Takový postup pak posvětil i Nejvyšší soud.

Senát ÚS se soudcem zpravodajem Jaroslavem Fenykem se ale za ženu postavil. „Odůvodnění soudu je podle názoru ÚS neúplné, závěr příliš formalistický, vykazující prvky libovůle. Je to i apel na obecní soudy, nikdo z nás by se snad nechtěl soudit tak dlouho, přitom tento případ nebyl nijak zvlášť složitý,“ konstatoval Fenyk.

„Jde mi také o to, aby podobná řízení před soudy netrvala 20 let, ale aby soudy rozhodovaly v reálném čase,“ upozornila Trávníčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám