Hlavní obsah

Lupiči při přepadení spoutali ženu a zavřeli ji do sklepa, soud jim rozdal 37,5 roku

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Neobyčejnou statečnost prokázala pětašedesátiletá žena z Brněnska, jejíž dům přepadli loni v listopadu čtyři lupiči. Na manželku prominentního advokáta namířili pistoli a donutili ji ukázat, kde je v domě trezor. Ženu pak svázali ve sklepě a spoutali.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokud by se ženě nepodařilo dostat z pout, je možné, že by nepřežila, protože její manžel se měl domů vrátit teprve za tři dny. Ženě se naštěstí podařilo z pout vyprostit a ze sklepního okénka křikem upoutat pozornost kolemjdoucího muže.

Před soudem za přepadení, při kterém se z domu ztratily věci za více než 200 tisíc korun, stanuli ostřílení kriminálníci Karel Kůrka, Jan Garčica, Martin Březina a Pavel Rameš. Prvně tři jmenovaní navíc ještě tři dny před přepadením domu okradli v Brně směnárníka. Senát brněnského Krajského soudu v čele s Jaroslavou Bartošovou s lupiči neměl při rozsudku žádné slitování.

Dohromady dostali 37,5 roku

Na Kůrku a Rameše pohlížel senát jako na nebezpečné recidivisty, proto dostali zvýšené tresty v podobě 12 a 11 let. Garčica svou výpovědí pomohl kumpány usvědčit, takže si odsedí „jen“ 8,5 roku. Březina působící v roli řidiče odešel s nejmírnějším trestem, za mřížemi bude šest let.

Muži se poznali při společném pobytu v břeclavské věznici. Po propuštění se rozhodli dělat to, co jim zatím šlo nejlépe – tedy loupit. Skryti pod maskami nejprve přepadli v Brně směnárníka. „Doporučil nám ho tipař, počkali jsme si na něj, až večer odcházel s penězi,“ popsal Garčica. Muže naložili do dodávky, obrali ho o peníze a telefon, načež ho vysadili o dvě ulice dál.

O tři dny později se vypravili do domu brněnského advokáta. Tip jim dal zřejmě další muž, kterého dříve advokát zastupoval, a byl i u právníka doma. Na loupež byli dobře připraveni, měli rukavice a po akci navíc dům vystříkali savem, aby ztížili kriminalistům nalezení stop. Z domu si odnesli šperky, peníze a lovecké zbraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám