Hlavní obsah

Muže obvinili z 20 let staré dvojnásobné vraždy, do promlčení zbýval měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Speciální policejní tým Tempus obvinil 52letého muže z dvojnásobné vraždy z roku 1995. Oba mrtví byli podnikatelé a jejich vraždy souvisely s nelegálními obchody s lehkými topnými oleji (LTO). Případ by byl za měsíc promlčený.

Foto: Petr Marek, Právo

Jiří Večeř (vpravo) na archivním snímku

Článek

„V pondělí jsme zadrželi muže podezřelého z vraždy z května 1995 ve Zlíně a Uherském Hradišti. Muž byl vzat do vazby. Za vraždu podle zákona platného v době činu mu hrozí 15 let vězení nebo výjimečný trest,“ sdělili na tiskové konferenci zástupci policie.

Podle České televize je zadrženým Jiří Večeř, kterého už policisté několikrát vyšetřovali. Oběťmi vražd byl podnikatel Miroslav Kovařík ze Zlína, kterého zabila nálož pod autem, a František Blažíček z Uherského Hradiště, který byl zastřelen. [celá zpráva]

Policie dostala podnět k opětovnému otevření případu vražd vloni v prosinci od rodinných příslušníků jedné z obětí. K promlčení by došlo 12. května.

Daňové podvody s LTO se odehrávaly v 90. letech. Umožňoval to zákon, podle kterého šlo zdaňovat zboží podle názvu. Policie při vyšetřování odhalila provázanost tehdejších politiků s firmami obchodujícími s LTO. Stát přišel o miliardy.

Tým Tempus podle čtvrtečního vyjádření šéfa Martina Baláže momentálně vyšetřuje dalších deset starých vražd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám