Hlavní obsah

Soud potrestal další metanolové obchodníky: Za smrt devíti lidí až 8,5 roku vězení

– Zlín • Aktualizováno
Právo, ČTK, Aleš Fuksa

Krajský soud ve Zlíně poslal ve středu na 5,5 až 8,5 roku do vězení šest obžalovaných v kauze ostravské větve metanol, kteří mají na svědomí devět lidských životů. Sedmého muže soud zprostil obžaloby.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozsudek v kauze metanolVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Soud uložil Martinovi Posládkovi 8,5 roku, Petrovi Čaganovi 7,5 roku, Martin Svoboda, Michal Klösel a Bohumil Malátek dostali sedm let, Václav Zlámal 5,5 roku. Miroslava Klösela senát obžaloby zprostil. Původně mužům hrozily až dvanáctileté tresty.

Čekala jsem vyšší trest, řekla matka zemřelé MichaelyVideo: Aleš Fuksa, Právo

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozsudek si vyslechla jen trojice obžalovaných Martin Svoboda, Petr Čagan a Václav Zlámal. Ostatní k soudu nepřišli. Trojice mužů se cítí stále nevinna. „Nikdy v životě s alkoholem, se kterým jsem obchodoval, nic nebylo. Co se stalo, mne mrzí, ale nemůžu se omlouvat někomu za to, co jsem nezpůsobil a co jsem neudělal,“ uvedl Martin Svoboda, který v Havířově provozoval prodejní stánek s alkoholem.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaní v metanolové kauze u soudu

Obdobně hovořil i majitel velkoskladu s alkoholem Petr Čagan. „Je mi strašně líto toho, co se stalo a není pravdou, co říká státní zástupce, že by se mě to nedotklo a nebylo mi to líto. Je škoda každého života. Necítím se vinen, špatné zboží jsem nikdy nedodal, ani jsem takové neměl. Nebylo prokázáno, že bych se k metylu nějak dostal. Nebyl jsem napojený do pavouka. Doufám, že soud najde tu sílu a zbaví mě obžaloby,“ uvedl Čagan. Zlámal se vzdal závěrečného slova.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zleva Miroslav Klösel, Michal Klösel, Martin Svoboda, Martin Posládek a Václav Zlámal u zlínského soudu

Chtěli peníze

„Obžalovaní byli dychtiví peněz a byli ochotni riskovat zdraví a životy svých zákazníků. U většiny z nich, až na Michala Klösela, který se doznal, je absence jakékoliv pokory, je zde zatloukání, arogance, obžalovaní zůstávají lhostejní k poškozeným,“ uvedl minulý týden v závěrečné řeči státní zástupce Jiří Zemek.

Na otravu smrtící směsí zemřelo od září do prosince 2012 38 lidí a dalších mnoho desítek utrpělo vážná poškození tělesných orgánů. Přes deset osob pak zemřelo po roce 2012.

Hlavní distributoři dostali doživotí

Sedm obžalovaných mužů z Moravskoslezského kraje patří do skupiny 31 osob, které se pohybovaly v metanolovém řetězci, na jehož vrcholku stojí podle obžaloby podnikatel Tomáš Křepela, jeho zaměstnanec Rudolf Fian a hlavní distributor smrtící směsi Jiří Vacula. Dva prvně jmenované poslal již v květnu 2014 senát Krajského soudu ve Zlíně na doživotí za mříže. Vaculovi tehdy uložil patnáctiletý nepodmíněný trest. Martin Jirout dostal u květnového soudu šestnáct let.

Foto: ti, Právo

Schéma metanolové chobotnice

Právě Jirout měl ale největší podíl na otravách lidí na severní Moravě. Podle původní obžaloby prodal 2300 litrů závadného alkoholu bratrům Klöselovým z Přerovska, kteří jej dále distribuovali do nižších článků. Podle státního zástupce se alkohol přes distributory Posládka, Svobodu a Zlámala dostal ke spotřebitelům. Klöselovi i Posládek byli obžalováni z obecného ohrožení, zbylí dva z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Podle obžaloby mají na svědomí pět životů.

Při distribuci 2300 litrů smrtící směsi zemřelo na severní Moravě, především v Havířově, pět lidí, na Přerovsku pak další tři, jeden muž skonal po požití lihoviny vyrobené ze smrtící směsi v Brně, a to poté, co ji měl podle obžaloby dodat do moravské metropole Petr Čagan. Řada konzumentů však utrpěla vážné zdravotní problémy, mimo jiné úplnou či částečnou slepotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám