Hlavní obsah

Nečas: Žádné sledování neprobíhalo

Praha
Aktualizováno

Expremiér Petr Nečas ve středu dopoledne vypovídal u Obvodního soudu pro Prahu 1 v kauze zneužití vojenské tajné služby. Z toho je obžalovaná jeho manželka Jana, dříve Nagyová. Nečas vypovídal zhruba tři hodiny a novinářům následně řekl, že si i nadále stojí za tím, co uvedl na začátku celé kauzy, tedy že se nic nezákonného nestalo. Svou výpovědí tak podle advokáta Eduarda Bruny pomohl své manželce.

Foto: Petr Horník, Právo

Expremiér Petr Nečas u soudu

Článek

„Žádné sledování tam neprobíhalo,“ uvedl u soudu Nečas s tím, že se blíže nemůže k věci vyjadřovat, aby nezavdal příčinu ke svému trestnímu stíhání. „Pověděl jsem celou pravdu, jak se to událo,“ dodal Nečas.

Naopak státní zástupce Rostislav Bajger uvedl, že se Nečas svou výpovědí snažil vyvinit svou manželku Janu i ostatní obžalované. Na toto tvrzení někdejší premiér reagoval slovy, že nic takového nemusel dělat, protože jak už jednou řekl, nic nezákonného se nedělo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nečas dorazil k soudu po deváté hodině a před svou výpovědí na otázky novinářů nereagoval. Jeho manželka se k soudu nedostavila, podle svého advokáta Eduarda Bruny trpí pásovým oparem.

Výpověď prospěla Nečasové

Podle dřívější výpovědi obžalovaného Ondreje Páleníka jej Nečas požádal o pomoc kvůli možnému ohrožení bezpečnosti své i rodiny v souvislosti s tlaky kvůli prodloužení smlouvy na pronájem švédských letadel grippen české armádě.

A jak Právu sdělil obhájce Jany Nečasové Eduard Bruna, někdejší premiér toto Páleníkovo tvrzení u soudu ve své středeční výpovědi potvrdil.

„Pro mou klientku byla jeho výpověď velmi prospěšná... A ano, potvrdil slova generála Páleníka,“ uvedl ve středu Bruna na dotaz Práva, zda Nečas přiznal, že prvotní impuls k akci přišel od něj.

Stále není jasné, kdo v roce 2012 nařídil sledování jeho tehdejší manželky Radky. Podle obžaloby to byla Nagyová, když na ni sháněla kompromitující materiály.

Již dříve ale zazněly informace, že to byl právě Nečas. Pokud by se k tomu býval přihlásil, mohl pomoci své nynější ženě, ovšem v tom případě by trestní stíhání hrozilo jemu. K nařízení sledování zřejmě ani jako předseda vlády neměl pravomoc.

Podle expremiéra je případ vymyšlený a jde o politickou kauzu.

Podle obžaloby Nagyová chtěla získat kompromitující materiály kvůli svému tehdy ještě utajenému vztahu s Nečasem. Údajně nechala ještě následující rok na jaře sledovat některé pracovníky úřadu vlády.

Chtěla chránit Nečasovu rodinu

Policie zadržela Nagyovou a další vysoce postavené úředníky v polovině června 2013. Kauza vedla k pádu vlády a Nečas se později s Nagyovou oženil.

Advokát Jany Nečasové Eduard Bruna již dříve řekl, že jeho klientka údajně chtěla akcí chránit rodinu Nečase, protože se k ní dostaly informace o jejím ohrožení. Radka Nečasová se prý zřejmě mohla dostat do vlivu jehovistů. Ta tento týden u soudu vypověděla, že ji žádná sekta nekontaktovala. [celá zpráva]

Dále jsou v případu obžalovaní dva bývalí ředitelé rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek. Čtveřici hrozí pětileté vězení za zneužití pravomoci. Vojenští důstojníci tvrdí, že akce nebyla sledováním, ale že operativci prověřovali podezření týkající se rodiny premiéra, které přišlo "z nejvyšších míst".

Kovanda se dříve ke sledování přiznal

Další obžalovaní v případu zneužití rozvědky se hájí tím, že zjišťovali, zda někdo nesleduje Nečasovou. Zadání prý přišlo z nejvyšších míst. Kovanda přímo řekl, že to považoval za úkol od premiéra. [celá zpráva]

Podle soudce, který v červnu 2013 rozhodl o jeho propuštění z vazby, se generál přiznal, že spáchal to, z čeho je obviněn. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám