Hlavní obsah

Řidiči ze Smíchova soud zmírnil trest

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Marek Půček (24), který neblaze proslul jako „řidič ze Smíchova”, když loni v létě autem zabil na pražském Smíchově studentku, dostal u odvolacího soudu o rok nižší trest a odsedí si šest let za mřížemi. Městský soud v Praze ve středu přihlédl k polehčujícím okolnostem. Verdikt je pravomocný.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Marek Půček u středečního soudu

Článek

„Museli jsme vzít v úvahu, že smrt poškozené není v tomto případě přitěžující okolností, nýbrž zákonným znakem nedbalostního trestného činu,“ uvedl soudce Tomáš Stuchlík. Zároveň uznal některé argumenty obhajoby, když zmínil polehčující okolnosti.

„Obžalovaný není dosud soudně trestán, de iure se k trestnímu senátu dostává poprvé. Vzhledem k tomu, že spáchal více trestných činů, uložili jsme trest nad polovinou trestní sazby, ale neshledali jsme důvod ukládat pod samou horní hranicí trestní sazby, jak to učinil nalézací soud,“ zdůvodnil verdikt Stuchlík.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Půček jde do vězení poprvé a neměl dosud nic závažnějšího na svědomí.

Soud ale také zakázal Půčkovi řídit na deset let, tedy o dva roky déle než Obvodní soud pro Prahu 2. „Kdybychom mohli uložit trest zákazu řízení na doživotí a zákon nám to umožňoval, tak ho uložíme. Je to prostě tak, že obžalovaný za volant prostě nepatří, nemá tam co dělat,“ prohlásil Stuchlík.

Obhajoba: Za nehodu může pes

Podle obhajoby se nepodařilo soudu prokázat, že by byl Půček v době nehody opilý. Půčkova obhájkyně Milena Arnoštová v odvolání zpochybňovala jak výpovědi svědků, tak kamerové záznamy. „Nebyla vyvrácena verze obžalovaného, že v průběhu večera vypil necelá dvě malá piva,“ uvedla v písemném odvolání Arnoštová.

Řidič srazil dívku v BMW, pak uteklVideo: Novinky

Následek nehody je i obhajobě zjevný. „Je nesporné, že k nehodě došlo tím, že nezajistil přepravované zvíře a nevěnoval se řízení vozidla,“ pokračuje Arnoštová. Nicméně jí vadí výše tresu, který je prý nepřiměřeně přísný. Arnoštová také argumentovala tím, že Půček před nehodou nikdy nebyl ve vazbě a je to mladý člověk.

Obžaloba chtěla přísnější tresty

Z hlediska obžaloby, která také podala odvolání, je trest naopak mírný a žádala pro Půčka nejvyšší možné tresty, tedy osm let vězení a desetiletý zákaz řízení. Podle státního zastupitelství neexistuje pro mladého řidiče jediná polehčující okolnost. Půček navíc za celou dobu neprojevil lítost, litoval pouze sebe a svého auta, rodině se neomluvil, uvádí obžaloba. Navíc spáchal tři trestné činy, ne jen jeden nedbalostní (usmrcení z nedbalosti), ale i dva úmyslné (jízda pod vlivem návykové látky a neposkytnutí pomoci).

Půček jel loni začátkem srpna autem z oslavy svých narozenin. Na autobusové zastávce na náměstí Kinských srazil v téměř sedmdesátikilometrové rychlosti jedenadvacetiletou dívku, která i přes rychlou pomoc záchranářů svým zraněním podlehla. Hájil se tím, že mu před nehodou skočil na klín pes a on se nesoustředil na řízení.

Žádná upřímná lítost, řidič z pražského Smíchova dostal za zabití studentky sedm letVideo: Novinky

Půček, který má jedenáct záznamů o přestupcích, u soudu tvrdil, že na oslavě měl pouze dvě malá piva. Vzhledem k tomu, že z místa fatální nehody utekl a policii se přihlásil až po šestnácti hodinách, nebyl test na alkohol a drogy průkazný.

Většina svědků potvrdila, že Půček před jízdou pil. Našli se ale i svědci, kteří u soudu potvrdili Půčkova slova. Jejich možnou křivou výpověď už začala řešit policie.[celá zpráva]

Ani soudkyně prvoinstančního soudu Iva Fialová neuvěřila, že mladík před jízdou nepil. „Všichni jsme viděli chování obžalovaného na kamerových záznamech z restaurace, kdy rozhodně nepadal na lavici smíchy, jak uváděl. Bylo zachyceno jeho potácení, upadl na lavici, upadl mu telefon,“ řekla Fialová při březnovém rozsudku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám