Hlavní obsah

Muž, který probodl kamaráda, dostal deset let vězení

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na 10 let za mříže poslal v pondělí senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě nezaměstnaného Karla Kováře (48) za to, že v opilosti probodl nožem svého kamaráda. Verdikt však není pravomocný, neboť obžalovaný se na místě odvolal. Státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání.

Foto: Petr Marek, Právo

Karel Kolář u olomouckého krajského soudu

Článek

Vše se událo loni 7. srpna v zahradním domku obžalovaného ve Staré Vsi na Přerovsku. Kovář tam podle obžaloby v silně podnapilém stavu z nezjištěné pohnutky úmyslně bodl nožem dlouhým 15 centimetrů do hrudníku svého rovněž namol opilého kamaráda, s nímž tam ten den popíjel.

Muž utrpěl zranění, na jehož následky do několika minut zemřel. Příčinou úmrtí bylo vykrvácení. „Obžalovaný si s ohledem na charakter nože a místo, kam útočil, musel být vědom, že napadenému může přivodit smrt,“ uvedl státní zástupce Lev Novák.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kolář se u soudu k útoku přiznal, odmítl však, že by chtěl vraždit. „Přítel ke mně dorazil na něj nezvykle brzy ráno, kolem půl osmé, a donesl tři láhve vodky. Chtěl se mi revanšovat za to, že jsem mu opravil motorovou pilu. Pili jsme, řešili zahradu, dřevo a podobně. Nálada byla dobrá, až do osudného okamžiku. Měl jsem bohužel na zahradě ten nůž a také samurajský meč. Štengrovali jsme se a on mi řekl, že ty věci neumím použít. Chtěl jsem mu dokázat opak, a tak jsem nůž přiložil k jeho hrudníku, vypověděl Kovář.

Zranit ho prý nechtěl. „Jenže on šel do protipohybu a nůž byl najednou v něm. Zahodil jsem ho, popadl hadr a zkusil ránu zakrýt. Zároveň jsem mu chtěl přivolat pomoc, ale nikam jsem se nedovolal,” doplnil.

Soud však jeho argumenty neakceptoval. „Z důkazů plyne, že vraždil, a to v nepřímém úmyslu. Vina obžalovaného je jednoznačná,“ vysvětlil předseda senátu KS Eduard Ondrášek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám