Hlavní obsah

Ukradli mu motorku, webem bojuje proti zlodějům a pomáhá dalším okradeným

Novinky, Barbora Zpěváčková

Pomoci lidem najít ukradené věci a znesnadnit život zlodějům chce Roman Miškovčík z Plzně. Vytvořil webovou stránku s názvem Registr odcizených věcí, na kterou mohou okradení lidé vkládat fotografie a popis zcizeného předmětu a zkomplikovat tak jeho prodej nebo ho dokonce najít.

Foto: Roman Miškovčík

Webová stránka Registru odcizených věcí

Článek

Nápad vytvořit registr Miškovčík dostal, když mu vykradli jeho dílnu. „Mimo nářadí si bohužel zloděj odnesl můj kutilský výrobek - minimotorku, která byla těsně před dokončením,“ vypráví s tím, že následně hledal na internetu, jestli ji někdo neprodává.

„Postupně mi bylo jasné, že kdyby existoval nějaký centrální registr zcizených věcí, pomohlo by to nejen mě, ale i ostatním okradeným,“ říká Miškovčík. Jelikož je programátor, nebylo pro něj problém takové stránky navrhnout a ve volném čase zrealizovat.

Odcizené věci na jednom místě

Jeho záměrem bylo vytvořit jednoduchou a přehlednou stránku, kterou zvládne obsluhovat i začátečník na PC. Do registru ukládají fotografie a popisy odcizených věcí sami uživatelé.

„Při vkládání nové položky člověk přidá popis věci, fotografie a svůj kontakt. Dále si zvolí heslo, které mu umožní v budoucnu svoji položku kdykoliv upravit,“ vysvětluje tvůrce registru.

Foto: Archiv Romana Mičkovčíka

Roman Miškovčík

Podle Miškovčíka je výhodou, že jde o trvalé zveřejnění popisu, výrobních čísel a fotek odcizených věcí na jednom místě. Věci na webu zůstanou, dokud nejsou nalezeny nebo uživatel záznam nesmaže.

Na projektu nechce vydělávat

„Dojde tak k jistému omezení možností tyto věci veřejně používat a obchodovat s nimi. Doufám, že stránka bude pomáhat lidem a snad potrápí i zloděje,“ říká Miškovčík o projektu, který spustil letos v únoru. „Například obraz, který má v registru záznam, si zloděj těžko vystaví nebo prodá,“ dodává.

Registr může sloužit i k tomu, když někdo bude mít pochybnosti o původu kupovaného zboží z druhé ruky. Člověk si může zkontrolovat, zda na stránce o daném předmětu není záznam.

Projekt je nekomerční. „Má to lidem pomáhat, na jejich neštěstí by nikdo neměl vydělávat,“ myslí si Miškovčík. Webová adresa registru je http://www.registr-odcizenych-veci.cz.

Doplňuje policejní databázi

V registru je také část věnovaná informačnímu servisu Policie ČR, kde jsou pro uživatele odkazy na jejich stránky a veřejné policejní databáze.

Na nich si lze například ověřit, zda někdo při prodeji věci nepředkládá odcizený doklad, třeba pas či občanský průkaz, ale také zbrojní licenci. Internetová adresa policejní databáze je http://www.policie.cz/databaze.aspx.

Podle Miškovčíka nemá Registr odcizených věcí policejní databázi nahradit, ale spíše doplnit.

„Z mého registru lze například kontaktovat rovnou majitele dané věci, což je pro lidi mnohdy jednodušší než sepisovat protokoly,“ míní Miškovčík. Okradený tak může sám aktivně něco udělat i v případě, když krádež Policii nenahlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám