Hlavní obsah

Mladík uškrtil pětašedesátiletou prostitutku vodítkem, dostal 13 let

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Krajský soud v Brně poslal ve středu na 13 let do vězení 26letého Jana Eliáše z Brna, který v roce 2009 brutálně zavraždil 65letou prostitutku. Té doslova rozmlátil hlavu a pak ji uškrtil vodítkem na psa. Před spravedlností utíkal šest let. Proti verdiktu se také na místě odvolal.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jan Eliáš jakoukoli vinu na smrti prostitutky odmítl.

Článek

Vražda se stala na podzim 2009 v jednom z bytů v Brně-Komíně. S postarší provozovatelkou nejstaršího řemesla se Eliáš několikrát sešel a za 500 korun s ní měl pohlavní styk. Pak začal loudil slevu s tím, že je chudý student, na což ale kurtizána odmítla přistoupit. Po nějaké době se ale u ní Eliáš v bytě objevil znovu. Ženu podle verdiktu svázal do kozelce, opakovaně ji mlátil do hlavy a nakonec nebožačku uškrtil vodítkem na jejího psíka.

Případ ležel v šuplíku nevyřešených vražd jihomoravské mordparty dlouhých pět let. Pak se ale Eliáš dostal do podezření v jiném případu a porovnáním pachových stop dospěli vyšetřovatelé k závěru, že to byl právě on, kdo brutálně ženu zavraždil.

Jeho pachové stopy se totiž našly na klice od dveří i na vodítku na psa, které měla žena kolem krku. Proti Eliášovi nebyl jediný přímý důkaz, i tak ale senát v čele s Alešem Novotným dospěl k závěru, že nepřímé důkazy tvoří ucelený řetězec vypovídající o vině.

Obžaloba mě uráží.
odsouzený

Eliášovi nepřidaly ani znalecké posudky. Například při sexuologickém vyšetření se nejvíc vzrušil při pohledu na torzo ženy se zaseknutou sekerou v rozkroku. „Svoji sexuální problematiku, se kterou se léčil, vytěsňuje. Sama o sobě jeho deviace neznamená, že tento čin spáchal, ale pokud se ho dopustil, věděl, co dělá,“ upozornili znalci.

Sadističtí vrazi podle nich dokážou i dlouhé roky trpělivě čekat, aniž by na někoho zaútočili, a jejich okolí nemá velkou šanci jejich deviaci rozpoznat.

Sám Eliáš s kamennou tváří před soudem přiznal, že se s ženou dříve setkal, podle něj ale došlo jen k pohlavnímu styku a žádného násilí se nedopustil. „Obžaloba mě uráží,“ zopakoval několikrát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám