Hlavní obsah

Jsem tam, kde si to národ přál, myslí si vzorný vězeň Janoušek

Právo, Radim Vaculík, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Odsouzený lobbista Roman Janoušek se vyhýbal médiím ještě při pobytu na svobodě. Totéž ale činí i za mřížemi věznice v Brně, kde si od listopadu odpykává čtyřapůlletý trest za těžké zranění ženy při jízdě v opilosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek

Článek

Ve své cele, kam byl přeřazen v březnu z vězeňské nemocnice, nemá podle důvěryhodného zdroje Práva ani televizi. O tu může požádat každý vězeň, a pokud mu ředitel daného nápravného zařízení udělí souhlas, následně hradí náklady za energii.

Janoušek však o ni nepožádal. Zřejmě chce mít klid na čtení knih, kterým se věnuje v Brně i pracovně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Říkal, že tam mají docela dobrou vězeňskou knihovnu, jejímž obsahem je saturován. Knihy tedy žádné dovézt nechce,“ sdělil Právu jeho obhájce Vít Široký.

Jak už se dříve objevilo v médiích, lobbista pracuje ve věznici jako knihovník. Celu sdílí s dalším spolubydlícím, který je za mřížemi rovněž knihovníkem. A jeho přítomnost Janoušek nejspíše kvituje.

„Byl dlouho ve vězeňské nemocnici, kde byl sám, a být sám čtyři měsíce asi není něco, co by člověk snášel příliš dobře,“ komentoval to Široký.

Ve volném čase cvičí

Janouška umístili do části věznice, kde si odpykávají tresty odsouzení za méně závažné skutky, takže se nepotkává s vrahy či dalšími násilníky, a to i vzhledem k tomu, že mu soud určil režim s tzv. dozorem, tedy druhý nejmírnější.

Ve volném čase se podle informací Práva Janoušek věnuje kondičnímu cvičení. Jeho obhájce však o soukromí odsouzeného nechtěl hovořit, klient si to prý nepřeje jakkoli komentovat.

„Říká, že nepotřebuje otevřít noviny a číst, jak se mu vede ve vězení a jestli má v kulturní místnosti to nebo ono. Říká, že to nemá zapotřebí a ať už mu dají lidi pokoj. On to bere takhle: Jsem tam, kde si to národ přál, a další informace nemíním nikomu sdělovat,“ konstatoval Široký.

Podle informací Práva je lobbista ve věznici vnímán jako bezproblémový odsouzený. „Výkon trestu má standardní, je v běžném, tedy žádném VIP oddělení a i denní režim má stejný jako všichni ostatní. Také stravu má standardní jako všichni – z vězeňské jídelny,“ uvedl zdroj.

Kantýnu nevyužívá

Janoušek prý ani nevyužívá práva objednávat si zvenčí prostřednictvím vězeňské kantýny nějaké extra pochutiny či přímo v prodejně nakupovat jídlo navíc.

Na nákupy za své finance má právo každý vězeň, maximální částka se liší podle typu věznice od šesti do osmi stovek za jednu návštěvu kantýny.

„Frekvence nákupů zpravidla závisí na možnostech věznice, ale obvykle je možný dvakrát týdně,“ upřesnil včera Robert Blanda z oddělení vnějších vztahů Vězeňské služby ČR.

„Ani mne nežádal, abych nějak intervenoval v tom smyslu, aby měl lepší výkon trestu. To z jeho strany nepadlo… Můj názor je, že je to celkem tvrdý chlap a bere to asi tak, že si s tím musí poradit jako všichni ostatní,“ okomentoval to Široký.

Janoušek by také mohl mít vzhledem k mírnějšímu režimu častější návštěvy nebo dostat jednodenní či dokonce víkendovou propustku na svobodu.

To vše jsou kázeňské odměny za dobré chování, ale ani jednu z nich podle informací Práva ještě odsouzený podnikatel nezískal.

Reklama

Výběr článků

Načítám