Hlavní obsah

Rath: Dostanu podobný trest, jinak by soudce musel platit za mou vazbu

Novinky, bad
Praha

„Soud je podjatý, ignoruje důkazy,” řekl Novinkám exposlanec a bývalý středočeský hejtman David Rath k úternímu rozsudku nad devíti obžalovanými v kauze údajné manipulace s veřejnými zakázkami a uplácení ve Středočeském kraji. Rathovi, jehož případ spolu s kauzou další obžalované Lucii Novanské, soud vyloučil k samostatnému projednání, hrozí až 12 let vězení.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath

Článek

Manželé Kottovi dostali od Krajského soudu v Praze sedm a půl roku vězení nepodmíněně, zároveň jim soud vyměřil peněžitý trest ve výši zhruba 40 miliónů korun.

„V podstatě mě to (rozsudek - pozn.red.) nepřekvapilo, protože tento soud považuji za podjatý už z toho důvodu, že je třeba v soudním sporu se mnou pan soudce ohledně náhrady škody za nezákonnou vazbu, kdy po něm chci stovky tisíc. Myslím si, že on v tom rozhodnout nemůže do značné míry jinak, protože by riskoval, že tu škodu bude platit. Zatímco když to takto odsoudí k vězení, řekne tím, že k žádné škodě nedošlo, protože vazba byla odůvodněná a nakonec se započte do toho výkonu trestu. Čili on je v tom osobně řekněme takto zainteresován,” připomněl Rath, který požaduje nemajetkovou újmu za každý den, kdy byl k soudu přiváděn v poutech, dále pak ušlý zisk a také výlohy na advokáta.

Exhejtman se dožadoval odškodnění za neúměrnou délku vazby. Ústavní soud označil v lednu 2014 vazbu minimálně od června 2013 za protiprávní. Ministerstvo spravedlnosti mu pak přiznalo odškodnění necelých 20 tisíc korun.

Politický monstrproces, tvrdí Rath

„Druhá věc je, že od počátku celý ten proces hodnotím jako politický monstrproces, všechno je tam do značné míry přehnané a tento rozsudek do toho zapadá. Zapadá do takových těch charakteristických znaků monstrprocesu,“ řekl Rath Novinkám.

Rath také tvrdí, že k manipulaci s tendry docházet nemohlo kvůli několikanásobné kontrole.

Soudce prý jen opsal obžalobu

„Třetí věc, která mě překvapila, že úplně opsal obžalobu, to jsem tedy nečekal, protože stovky svědků a hlavně soudní znalci tu obžalobu vyvrátili. Soudní znalecké posudky jasně konstatovaly, že škoda nevznikla, ceny těch zakázek byly cenami obvyklými a soutěže probíhaly přesně podle zákona, nediskriminačně,“ stojí si za svým Rath.

„To, že obžaloba se tvářila, že ty posudky nevidí, je jedna věc. Ale je zarážející, že je v podstatě nebere v potaz ani soud. Stejně tak jako výpovědi svědků, protože tam desítky svědků vypověděly, že to byli oni, kdo tvořili ty zadávací podmínky těch soutěží, a že do toho nikdo zvenku nezasahoval,” myslí si bývalý politik.

Očekává podobný trest

„Pokud to bude tento soud, tak si myslím, že to nemůže dopadnout nějak dramaticky jinak plus minus,“ odpověděl Rath na dotaz, jak vidí své šance při svém vlastním procesu.

„To znamená, vzhledem k tomu, že pan předseda ignoruje všechny jasné důkazy a navíc je v osobním sporu se mnou, tak tam neočekávám spravedlivý proces a spravedlivý rozsudek, opírající se o důkazy,“ upřesnil bývalý hejtman a dodal, že se snaží dostat k soudu, který by ve věci nebyl takto osobně angažován. „Stále je u mě jakási naděje snad, že se to může dostat k soudu, který bude posuzovat důkazy,“ zakončil Rath.

Obžaloba viní Ratha z korupce při veřejných zakázkách, které se týkaly modernizace nemocnic, opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici, kde Rath bydlí a působí jako lékař.

Podle státního zástupce Petra Jiráta věděl o machinacích a údajně bral úplatky.

Davida Ratha a Luciu Novanskou, která měla manipulaci s tendry organizovat, vyloučil soudce Robert Pacovský k samostatnému jednání, aby více než rok a půl dlouhý proces urychlil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám