Hlavní obsah

Salačová pomohla dostat ostatní do vězení, sama vyvázla s podmínkou a pokutou

Praha

Podnikatelka Ivana Salačová, obžalovaná v kauze exposlance Davida Ratha, vyvázla s podmíněným tříletým trestem odnětí svobody a peněžitým trestem jeden milión korun. Soudce ji uznal jako spolupracující obviněnou, protože se jako jediná přiznala. Salačová rozhodnutí vyslechla na místě, s tříletou podmínkou je spokojená.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivana Salačová u úterního soudu

Článek

Na rozdíl od Salačové se většina obžalovaných z vyhlášení rozhodnutí omluvila.

„Jsem víceméně spokojená s tím, že jsem dostala podmínku. Nebudu říkat, že ne. Ale jsem celkově taková z toho špatná. Peněžitý trest je docela bolestivý,“ komentovala verdikt Salačová s tím, že si nechá lhůtu na rozmyšlenou pro případné odvolání. Spolupracovat chtěla podle svých slov už ve vazbě.

Manželé Kottovi stráví 7,5 roku za mřížemiVideo: Novinky

Salačová byla podle verdiktu součástí korupční kauzy, kterou podle žalobce Petra Jiráta organizovala bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová, dříve Pancová, a někdejší náměstek krajských nemocnic a také bývalý poslanec ODS a šéf středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Kott. Manželé dostali 7,5 roku vězení a peněžitý trest přes 20 miliónů korun. Manipulace s tendry prý řídili s vědomím Ratha, který kraj jako hejtman řídil.

Obžaloba zmiňuje zakázky na opravy staveb, kterých se účastnila také Salačová, a modernizaci několika nemocnic. Podle Jiráta získali Kottovi na úplatcích několik desítek miliónů korun. Navrhoval pro ně nejvyšší tresty ze všech - osmi až devítileté vězení a propadnutí majetku.

Zakázky Kottovi údajně ovlivňovali ve prospěch předem domluvených firem a Rath prý rovněž dostával provize. Trojice lékařů vinu od začátku odmítala. Podle Ratha nebylo možné zakázky ovlivnit, protože byly pod vícenásobnou kontrolou. Hlavní líčení je podle něj politický proces.

Rozsudky v kauze Rath
Kateřina Kottová (lékařka, bývalá ředitelka kladenské nemocnice)7,5 roku vězení
Petr Kott (lékař, exnáměstek krajských nemocnic, bývalý poslanec)7,5 roku vězení
Ivana Salačová (podnikatelka ve stavebnictví, firma Fisa)3letá podmínka
Pavel Drážďanský (manažer stavební firmy Konstruktiva Branko)5 let vězení
Tomáš Mladý (manažer stavební firmy Konstruktiva Branko)5 let vězení
Václav Kovanda (manažer stavební firmy Pohl)3letá podmínka
Martin Jireš (manažer zdravotnické firmy Puro-Klima)5,5 roku vězení
Jindřich Řehák (jednatel zdravotnické firmy Hospimed)5,5 roku vězení
Jan Hájek (manažer zdravotnické firmy B. Braun Medical)3letá podmínka

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám