Hlavní obsah

O Velikonocích zemřelo na silnicích 11 lidí

• Aktualizováno

O velikonočním víkendu zemřelo na českých silnicích jedenáct lidí. Je to dvakrát více než loni, není to ale rekordní číslo. O jarním prodlouženém víkendu zemřelo například v roce 2011 hned 13 lidí. Za většinu víkendových nehod mohla podle policie vysoká rychlost.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Zdemolovaný vůz při nehodě na Opavsku

Článek

Odpolední statistiku deseti obětí rozšířil v pondělí večer cyklista, který vjel pod vlak na železničním přejezdu v Šumperku.

Velikonoce patří podle policejních statistik k nejrizikovějším obdobím celého roku. Na silnice vyjíždějí i tzv. sváteční řidiči, lidé jezdí na návštěvy k příbuzným, vyrážejí na dovolenou, v pondělí se z ní vracejí. Zvýšené je, především v pondělí, i riziko konzumace alkoholu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Letos jízdu mohlo zkomplikovat i nevyzpytatelné počasí, odpoledne se vyskytovaly sněhové přeháňky.

V pátek zemřel na silnicích jeden člověk, v sobotu tři, a v neděli dokonce pět. V pondělí se počet úmrtí ještě rozšířil po ranní čelní srážce dvou aut na Opavsku, při které jeden člověk zemřel a dalších pět bylo zraněno.

Nehodu u Dolního Benešova nepřežil řidič taxíkuVideo: HZS Moravskoslezského kraje

Dvakrát při víkendových nehodách zemřeli dva lidé najednou. U Nevojic na Vyškovsku v sobotu zahynuli řidič osobního auta a jeho spolujezdkyně po srážce s kamiónem a v noci na neděli zemřeli v Praze dva mladíci, když jejich auto zřejmě kvůli nepřiměřené rychlosti narazilo do sloupu veřejného osvětlení.

Na tragických nehodách se podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána podílela hlavně vysoká rychlost. "U naprosté většiny smrtelných nehod se to týkalo mladých řidičů, ve věku okolo 20 let," řekl. Většina nehod se také podle něj stala v noci, nebo brzy ráno, takže roli mohly hrát počasí i stav řidiče, tedy únava či alkohol.

Loni bylo mrtvých o Velikonocích dohromady pět. Šlo o jeden z nejméně tragických velikonočních víkendů posledních let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám