Hlavní obsah

Dvě ženy z Plzně přišly o peníze z účtu, někdo je vybral v Indonésii

Právo, pab

Na policii se v průběhu tohoto týdne obrátily dvě ženy z Plzně s tím, že jim někdo vybral desítky tisíc korun z jejich bankovních účtů. V obou případech měly být peníze odčerpány v Indonésii, a to jen několik dní poté, co si ženy vybíraly hotovost z bankomatů České spořitelny v hypermarketech Globus a Albert v Gerské ulici.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Podvodníci zřejmě použili skimmovací zařízení, které umístili na bankomaty a s jeho pomocí zkopírovali citlivé údaje z platebních karet. Z účtů pak mohou vysát peníze kdekoliv na světě.

„Okolnosti těchto případů jsou v šetření,“ potvrdila Právu policejní mluvčí Hana Kroftová.  Přitom není vyloučené, že se mohou přihlásit další poškození, kteří ještě nezjistili, že jim na účtu peníze chybějí.

Podle statistických údajů policejního prezidia došlo v loňském roce na českém území k 34 případům skimmingu. Nejvíce jich policisté zaznamenali v Praze a v Brně.  Rekordním  obdobím však byl rok 2013, kdy banky podaly téměř 190 trestních oznámení na podvodné výběry.

„Organizovanou trestnou činností v oblasti platebních karet se zabývají skupiny převážně ukrajinských, bulharských, moldavských a rumunských občanů. Nelegální výběry provádí pachatelé většinou v mimoevropských zemích, a to nejčastěji v Peru, Malajsii, Indonésii či Ekvádoru,“ píše se v policejní statistice. Kriminalistům se podařilo některé podvodníky odhalit a skončili ve vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám