Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby táborové vedoucí, kterým se při hře utopil chlapec

Chrudim
Aktualizováno

Okresní soud v Chrudimi ve čtvrtek zprostil obžaloby dva táborové vedoucí, jimž v přehradě Seč utonul v roce 2010 sedmnáctiletý chlapec. Podle něj se nestal trestný čin. Okresní soud již v minulosti v tomto případě rozhodoval, tehdy dostali vedoucí podmínky. Verdikt ale zrušil Nejvyšší soud.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

S nároky na náhradu škody odkázal rodinu utonulého na občanskoprávní řízení. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání.

Vedení tábora stylizovaného podle příběhů o čarodějnickém učni Harrym Potterovi připravilo pro účastníky 18. srpna 2010 projížďku po přehradě. Čtyři účastníci pak měli soutěžit, kdo nejdříve doplave od lodí ke břehu. Tři se bez problémů na souš dostali, čtvrtý se po chvíli plavání začal topit a zmizel pod kalnou hladinou. Brzy k němu přijel motorový člun s vodním záchranářem, který skočil do vody a hledal jej. Záchrana se ale nepodařila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle zrušeného verdiktu hlavní vedoucí tábora Lukáš Blažek i jeho zástupkyně Anna Frantalová podcenili bezpečnost plavecké soutěže. Okresní soud v Chrudimi je původně zprostil obžaloby, poté ale zasáhl odvolací Městský soud v Praze. Okresní soud jim pak za usmrcení z nedbalosti uložil rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Chrudimský soudce René Tinz uvedl, že se sice stala tragická událost, nelze ji ale hodnotit jako trestný čin jen proto, že v dané chvíli byli obžalovaní vedoucími tábora. Podle něj nebyla zjištěna vědomá ani nevědomá nedbalost.

Tinz rovněž citoval judikát z roku 1981. „Zavinění pachatele, co mohl a nemohl předvídat, nemůže být bezbřehé,” uvedl soudce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám