Hlavní obsah

Při požáru kostela bojovali hasiči 19 hodin s ohněm i větrem

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mirovice

Jihočeští hasiči likvidovali od úterního odpoledne až do středečního rána rozsáhlý požár kostela v Mirovicích na Písecku. Přestože oheň dostali pod kontrolu už během tří hodin, zásah zkomplikoval silný vítr, který neustále rozdmýchával plameny, a akce se protáhla až na 19 hodin. Příčinu ohně vyšetřují experti. V době požáru v kostele naštěstí nikdo nebyl.

Foto: HZS Jihočeského kraje

V Mirovicích na Písecku hořel kostel.

Článek

„Požár byl nahlášený v úterý před druhou hodinou odpoledne a na místo dorazily dvě jednotky profesionálních hasičů i tři dobrovolné sbory. Oheň zachvátil především střechu a krovy kostela. Hasičům se podařilo vynést několik obrazů, dřevěné plastiky, dřevěné harmonium a další vybavení,“ upozornila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Hasiči likvidovali požár kostela v Mirovicích kvůli větru dlouhé hodiny.

Velitel nahlásil lokalizaci požáru už v 16.15 hodin, přesto se ukázalo, že zásah bude ještě velmi náročný a zdlouhavý. „Pod ohořelými trámy krovu a, jak hasiči dalším průzkumem zjistili, také nad obytnou částí i po několika hodinách hašení ještě hořelo především v podbití či pod oplechováním. A plamenné hoření stále intenzivně podporoval silný vítr,“ konstatovala Matějů.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Hasení požáru trvalo 19 hodin

Hasiči museli velmi složitě strhávat ohořelý krov, aby mohli vše dohasit. „Stržení pomocí háků se nedařilo, odřezání trámů z automobilové plošiny nebylo bezpečné pro zasahující hasiče. Museli proto povolat silný jeřáb až z českobudějovické stanice, se kterým postupně odtrhávali jednotlivé trámy. Práci jim „ulehčila“ část střechy nad lodí kostela, která se po několika hodinách propadla,“ dodala Matějů.

Ve středu ráno se podařilo celý kostel bezpečně dohasit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám