Hlavní obsah

Falešná kamarádka okradla přes internet důvěřivou ženu

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

Další případ zneužití důvěry uživatelů sociálních sítí na internetu vyšetřují kriminalisté na Novojičínsku. Dosud neznámý podvodník se vydával za kamarádku sedmadvacetileté ženy, od které vylákal údaje k platebním službám, a potom ji okradl o víc než 20 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O případu informoval mluvčí novojičínské policie Petr Gřes. Sedmadvacetiletou ženu oslovil na internetu podvodník, který vystupoval pod jménem její kamarádky. Pod smyšlenou historkou od ní vylákal přístupové kódy k expresní službě PayU.

„Na základě získaných údajů podvodník založil účet u banky na jméno poškozené, z kterého následně vyčerpal více než 20 tisíc,“ uvedl mluvčí.

Bezmezná důvěra

Podobných případů zneužití osobních údajů a následných podvodů založených na slepé důvěře lidí vyšetřují novojičínští policisté několik desítek.

„Poškození svou vlastní naivitou důvěřují slepě a tupě lidem ve virtuálním světě. Následně zjišťují, že jsou podvedeni a okradeni. Případy jsou různé od falešných výzev k provedení plateb s vidinou výher, požádání o finanční částku, omylem zaslaných PIN kódů na mobilní telefony, falešných identit po nabourání se do profilů na sociálních sítích a podobně,“ uvedl mluvčí.

„Podvody těmto pachatelům vycházejí z jednoho prostého důvodu, a to proto, že lidé bezmezně důvěřují,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám