Hlavní obsah

Masakr v Brodě: Chyboval operační důstojník

– Praha • Aktualizováno

Odbor vnitřní kontroly Policie ČR v úterý zveřejnil podrobnosti k zásahu policistů v Uherském Brodě, kde v únoru Zdeněk Kovář zastřelil osm lidí a pak sebe. Podle výsledků kontroly chyboval operační důstojník, který zpochybnil rozhodnutí policistů zakročit proti střelci.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Strážník před restaurací Družba

Článek

Výsledky kontroly prezentovala na tiskové konferenci Michaela Hýbnerová z Odboru vnitřní kontroly Policejního prezidia. Podle ní dorazila první hlídka devět minut po ohlášení a hned po ní další dva policisté.

„Byl to vedoucí a zástupce vedoucího z místního oddělení, kteří zajistili okolí, rozdali úkoly policistům a chtěli provést zákrok, o kterém informovali operačního důstojníka. Ten však zákrok neschválil,“ uvedla Hýbnerová.

Foto: Policie ČR

Plánek prostoru střelby v restauraci Družba v Uherském Brodě

Podle jejich slov tak převzal pravomoc, aniž k tomu byl oprávněn. „Tento postup hodnotíme jako nesprávný,“ konstatovala Hýbnerová s tím, že postup dalších policistů byl v souladu s předpisy a byl správný.

Jak Hýbnerová dále uvedla, čtveřice mužů zákona se přesto rozhodla pokračovat v přípravě na zákrok. Rozhodli se sledovat chodbu do restaurace, kde měli výhled na WC, kde se skrýval jeden host. Po konzultaci s vedoucím územního odboru se vyzbrojili dlouhými zbraněmi a vestami.

Tragédie v Uherském Brodě má svého hrdinu: Jiří Nesázal svým jednáním zachránil tři životyVideo: TV Nova

„V tu chvíli se ovšem ozval pachatel s tím, že drží pět rukojmích a chce, aby přijel štáb TV Prima. Situace se tak změnila. Pachatel tvrdil, že rukojmí jsou nezraněni. Od té chvíle začalo vyjednávání, které probíhalo až do zásahu zásahové jednotky. Nikdo z policistů nevěděl, jak jsou na tom rukojmí doopravdy,“ vysvětlila Hýbnerová.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva ministr vnitra Milan Chovanec, policejní prezident Tomáš Tuhý, Michaela Hýbnerová z odboru vnitřní konroly

Informace neměli ani od zraněné účetní, kterou podle šetření zasáhlo celkem šest střel. „Byla ve velmi vážném stavu a nebyla schopna situaci popsat,“ zdůraznila kontrolorka.

Přesun po silnici byl správný

Policisté podle ní nechybovali ani ve chvíli, kdy se rozhodli, aby se zásahová jednotka z Brna přepravila po silnici. Vrtulník Bel 412 by mohl naložit jen sedm plně vyzbrojených policistů, cesta by trvala 25 minut, musel by letět dvakrát. Navíc by se musela řešit přeprava z hřiště, kde by přistál, na místo. Autem jeli policisté hodinu, což bylo rychlejší. „Policisté správně využili motorových vozidel,“ řekla Hýbnerová.

Policie se ohradila i proti kritice, že velení zákroku si přehazovalo několik lidí. „K chaotickým ani zbytečným změnám ve velení nedocházelo, postup byl v souladu s vnitřními předpisy,“ sdělila Hýbnerová.

Nedostatek je podle šetření v komunikaci policie ve stresových situacích například s člověkem v situaci, v níž byl Petr Gabriel, který byl zavřený na toaletách, a také v komunikaci s místní samosprávou.

Policisté budou mít dlouhé zbraně

Deník Právo již v úterý ráno informoval, že vedení policie chce, aby hlídky přijíždějící na místo činu jako první měly kromě pistolí i dlouhé zbraně. Šlo by například o samopal nebo brokovnice. [celá zpráva]

Střelec vnikl do uherskobrodské restaurace Družba 24. února kolem 12.30 hod. a zastřelil sedm mužů a jednu ženu. Pak zavolal do TV Prima, aby na svůj čin upozornil, a o několik desítek minut později se zastřelil. Terčem útoku se stala také účetní, která utrpěla těžké zranění.

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v Uherském BroděVideo: Pro Novinky Lukáš Jurčička, Novinky

Jediný, kdo střelbu přežil bez zranění, byl Gabriel, který se skoro na dvě hodiny ukryl na WC. Zachránilo se také osm lidí, kteří utekli zadním vchodem. Útočník si na začátku roku obnovil zbrojní průkaz, který měl vydaný od roku 2000. Jeho příbuzným se to ale nelíbilo. Střílel z legálně držených zbraní revolveru Alfa vzor 820 a z pistole CZ 75B.

Zásah policie od začátku vyvolával pochybnosti, o kterých mluvili také někteří svědci incidentu. Média mimo jiné informovala, že asi deset minut po první hlídce tam dorazila speciální jednotka, která nedaleko místa byla na cvičení. Jednotka byla připravena zasáhnout, ale velitel, který přijel po ní, se rozhodl počkat. Vystřídalo se tam údajně pět velitelů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám